אבחון מת”ל
מידע על אבחון מת"ל
אבחון מת”ל
מת”ל (מערכת תפקודי למידה) היא מערכת ממוחשבת של מבחנים ושאלונים סטנדרטיים, שנועדה לאבחן את לקויות הלמידה השכיחות – דיסלקסיה, דיסקלקוליה ודיסגרפיה – וכן להעריך את הסבירות לקיומן של הפרעות קשב.
המערכת פותחה לצורך אבחון סטודנטים וסטודנטיות במוסדות להשכלה גבוהה או מועמדים ומועמדות ללימודים במוסדות אלו.
מטרת האבחון היא קביעת זכאות לתנאים מותאמים בבחינות האקדמיות ובבחינה הפסיכומטרית, וכן גיבוש המלצות לסיוע בלימודים.
כל המוסדות להשכלה גבוהה מכירים באבחון מת”ל. האבחון מוכר גם לבחינה הפסיכומטרית.
(נלקח מהמרכז הארצי לבחינות והערכה)
- המבחנים נעשים באמצעות מחשב.
- במהלך המבחנים נוכח/ת בוחן/ת בחדר האבחון.
- ההוראות לכל מבחן מוצגות על המסך, והן ניתנות להשמעה.
- לפני חלק מהמבחנים ניתנות מטלות לדוגמה ולהתנסות.
- המחשב מקליט את התגובות המילוליות של הנבחנים.
- לכל תגובה נמדד זמן תגובה מדויק.
- המערכת כוללת בקרות שונות לזיהוי תפקוד שלא בתום לב (התחזות).
- האבחון מועבר על-ידי מאבחן/ת דידקטי/ת מומחה/ית בשני מפגשים פרונטליים ומפגש נוסף – סיכום ממצאי אבחון והמלצות .
- האבחון נערך בשפת האם של הפונה.
למי מיועד האבחון:
- גיל: 16 עד 35.
- ידיעת עברית ברמה של שפת אם (ארץ לידה ישראל או עליה לישראל לפני גיל 6).
- ברקע אבחנה קודמת של לקות למידה או הפרעת קשב (ואבחון קודם אינו תקף), או קיומם של קשיים ניכרים בתחום אחד לפחות מהתחומים האלה: קריאה, כתיבה, תפקודי שפה אחרים, חשבון, תפקודי קשב.
* יש לשים לב כי לעתים התמונה המתקבלת ממכלול הנתונים אינה מאפשרת לגבש אבחנה חד-משמעית. במקרים אלו נמליץ על פנייה לבירור נוסף.
* בנוסף לכך, אם התמונה המתקבלת מן האבחון היא מוקצנת או בלתי סבירה, לא יהיה ניתן לגבש אבחנה ולהמליץ על התאמות וסיוע, וזאת גם אם ישנם קשיים אמיתיים.
חיסיון דוח האבחון:
מרכז האבחון אינו מעביר עותק מדוח האבחון לאף גורם מלבד הפונה עצמו, אלא אם כן חתם הפונה על טופס ויתור סודיות.
קבילות האבחון:
- האבחון באמצעות מת”ל קביל לצורךהגשת בקשה לתנאים מותאמים בבחינה הפסיכומטרית בצירוף מסמכים אחרים, הנדרשים על ידי היחידה לבחינות בתנאים מותאמים (במו”ת) במרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
- האבחון באמצעות מת”ל קביל לצורךהגשת בקשה לתנאים מותאמים בבחינות אקדמיות בכל המוסדות להשכלה גבוהה המתוקצבים על ידי המועצה להשכלה גבוהה, וכן במוסדות אחרים.
- הגשת בקשות לקבלת תנאים מותאמים בבחינות היא תמיד באחריות הפונה ואינה מבוצעת על ידי מכון האבחון. כמו כן, יודגש כי המוסדות הדנים בבקשות (המרכז הארצי לבחינות ולהערכה ומוסדות הלימוד) אינם מחויבים לאמץ את חוות הדעת של המאבחן ואת המלצותיו בדבר מתן התאמות. ההחלטה הסופית בדבר מתן התאמות שמורה לוועדה מקצועית הפועלת בכל מוסד.
תוקף האבחון והיבחנות חוזרת:
- ככלל, אצל פונים שעברו אבחון מבוסס מת”ל לאחר גיל 18 – האבחון יהיה תקף לכל החיים.
- אצל פונים שעברו אבחון מבוסס מת”ל לפני גיל 18 – האבחון יהיה תקף לחמש שנים, ולאחר מכן הדרישה לאבחון חוזר תהיה נתונה לשיקול דעתו של המוסד שאליו נמסר האבחון.
*בכל מקרה, לא ניתן להיבחן בשנית באבחון מבוסס מת”ל ב-3 השנים הראשונות לאחר האבחון המקורי.
סטודנט/ית שאינו לומד/ת במכללה האקדמית גליל מערבי:
- אישור על התאמות שניתנו לסטודנט אשר נערך לו אבחון במרכז האבחון באקדמית גליל מערבי ושאינו לומד בה, ייעשה על-ידי הגורם המקצועי המיועד לכך במוסד בו הסטודנט לומד/ילמד.
תהליך ביצוע האבחון:
- מילוי טפסים
(שאלון אישי, כתב התחייבות, טופס ויתור סודיות – הנמצאים בגוף הפניה למרכז האבחון או באתר של הדיקנט – מרכז אבחון). בנוסף יש לצרף אבחונים /מסמכים רפואיים/גיליונות ציונים מעבר. - בדיקת התאמה לאבחון
לאחר אישור על קבלת כל המסמכים המפורטים לעיל על ידי נציגת מרכז אבחון, יש לשלם מקדמה על סך 101 ₪ לבדיקת ההתאמה לאבחון.
במידה וקיים יסוד סביר כי קשייו של הפונה אינם נובעים מלקות למידה, הפונה יופנה לגורם מקצועי מתאים להמשך הבירור.
במידה ותמצא התאמה לביצוע אבחון מת”ל ,יופנה הפונה להמשך התהליך מול מרכז האבחון. - הסדרת תשלום מלא על סך 1726 ₪ (הסכום המצוין הינו לאחר ניכוי דמי טיפול על סך 101 ₪).
- לאחר קבלת אישור התשלום ייקבעו מועדים לביצוע אבחון בפועל.
הגשת ערעור על תוצאות האבחון
מתוך המרכז הארצי לבחינות והערכה
בכל בקשה לקבלת שירות נוסף ממכון האבחון, כגון עריכת שינויים בתוכן הדוח או פתיחת הליך האבחון מחדש לאחר סיומו, יש לפנות למרכז האבחון במכללה. הבקשות יטופלו לפי שיקול דעתו של הצוות המקצועי במרכז האבחון. אם הצורך בשינוי הדוח נגרם בשל טעות של המאבחנ/ת או בשל בקשת המאבחנ/ת למידע נוסף, לא ייגבה תשלום עבור הטיפול בבקשה. בכל מקרה אחר, ייגבה תשלום נוסף לכיסוי הוצאות הטיפול. סעיף זה מתייחס לבקשות כגון:
- בקשה לתיקון טעויות עובדתיות בדוח.
- בקשה להשמטת מידע אישי חסוי מחוות הדעת.
- בקשה להגשת חומר נוסף ולשקילת מסקנות האבחון מחדש (חומר נוסף: מסמכים ישנים שאותרו באיחור או מסמכים חדשים שנוספו לאחר סיום תהליך האבחון).
ערעור על מסקנות האבחון או על ההתאמות שהומלצו
לכל פונה שמורה האפשרות לערער על מסקנות המאבחנ/ת בדוח האבחון בנוגע לקיומה/ אי קיומה של לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז, או על ההמלצות להתאמות שנגזרות מהאבחנה.
ניתן להגיש ערעור בטווח של שנה אחת ממועד קבלת דוח האבחון. הליך הערעור כולל בדיקה של נכונות המסקנות וההמלצות בחוות הדעת המקורית, כפי שגובשו על סמך מכלול הנתונים שהיו בידי המאבחנ/ת בעת כתיבת הדוח. אי לכך, ההליך אינו מאפשר הגשה של חומר חדש או העברת מטלות אבחון נוספות (המעוניינים להגיש חומר חדש, ראו סעיף “בקשה לקבלת שירות נוסף ממכון האבחון” לעיל).
- בשלב ראשון, פנו למכון שבו בוצע האבחון ופרטו את טענותיכם בכתב בצורה ברורה ומנומקת. לאחר שתתקבל תגובת המכון לפנייה, אם התגובה אינה מניחה את דעתכם תוכלו לערער על חוות הדעת לפי ההליך המפורט מטה.
לידיעתכם, ההמלצות להתאמות נקבעות בכל מכוני האבחון על פי קריטריונים אחידים הנהוגים במערכת ההשכלה הגבוהה.
הליך הגשת הפנייה לערעור
בקשה לערעור יש להגיש למכון שבו בוצע האבחון באמצעות טופס הגשת ערעור. בטופס זה עליכם לנמק מדוע, לדעתכם, נפלה טעות באבחנות או בהמלצות להתאמות שנגזרו מהן. בעקבות הפנייה לערעור, מכון האבחון יעביר את תיקכם בשלמותו למכון אבחון אחר של מת”ל. מחיר הטיפול בערעור הוא 264 ₪. סכום זה ישולם ישירות למכון האבחון בו יטופל הערעור.
התשובה לערעור
מכתב התשובה לערעור יישלח ישירות אליכם, עם העתק למכון שבו בוצע האבחון. המכתב יכלול תשובה מנומקת לשאלה האם נפלה שגיאה במסקנות או בהמלצות של דוח האבחון, וזאת תוך התייחסות ספציפית לטענות במכתב הפנייה לערעור. חשוב לדעת כי לא מדובר בדוח אבחון חדש.
במקרים בהם יתגלו חילוקי דעות בין שתי חוות הדעת – האבחון המקורי והתשובה לערעור – הסמכות להכרעה ביניהן תהיה נתונה בידי הגוף שאליו תוגש בקשה לקבלת התאמות (מוסד הלימוד או המרכז הארצי לבחינות והערכה).