התכנית ללימודי השואה
התכנית ללימודי שואה נלמדת בתואר הרב תחומי, בחוג לחינוך ובחוג לקרימינולוגיה. הלימודים מיועדים להרחיב את המידע על השואה וההבנה של אירועי השואה.
לימודי השואה
ידיעה מעמיקה של השואה היא תנאי הכרחי להבנת ההוויה הישראלית והזהות הישראלית בת זמננו. הלימוד יעסוק בהתמודדותם של הקרבנות, בעולמם ומעשיהם של הרוצחים, ובהשפעות השואה על ישראל ועל העולם המערבי. למידת השואה תעמיק את הבנת הסטודנטים בסוגיות היסטוריות, חברתיות, חינוכיות ופילוסופיות הקשורות לשואה תוך התייחסות לרלוונטיות של הנושא לשאלות מוסריות, לאומיות ואנושיות.
תכנית הלימודים ללימודי השואה בחוג ללימודי חינוך ולימודי קרימונולוגיה מאפשרת לסטודנט לבנות בסיס ידע ולרכוש גישה אקדמית לשואה ולבעיות הכרוכות בה. מעבר לפן הלימודי, תתרום התכנית לבניית עולמו של הסטודנט ולהעשרת השיח הציבורי בישראל בכל הקשור לשואה. התכנית ללימודי השואה מעניקה לסטודנט סביבת לימודים אופטימאלית, הכוללת תכנית לימודים גמישה, סגל אקדמי מובחר יחס אישי עם המרצים והמנהלה. הקורסים הנלמדים במסגרת החטיבה מכילים תכנים ייחודיים המבוססים על מחקרים עכשוויים ונוגעים אשר נוגעים במגוון של רבדים של השואה והשפעתה.
לימודי השואה כוללים:
-
הרצאות מולטידיסציפלינריות: הרצאות מרתקות המתייחסות לסוגיות מרכזיות העומדות בחזית הדיון האקדמי והציבורי המתחדש בתחום השואה.
- סיורים מקצועיים במוזיאונים לחקר השואה: הסטודנטים יוצאים לסיורים מקצועיים במוזיאון בית לוחמי הגטאות ובאתר יד ושם , הסיור כולל הדרכה וחשיפה לתיעוד הגנוז במרתפי הארכיונים, ונגישות לספרים ומקורות היסטוריים נדירים ,
- פגישות עם בכירי ההיסטוריונים של תקופת הנאציזם והשואה בישראל.
- שילוב עדויות ניצולי שואה במהלך הקורסים, בהתאם לנושאי הקורסים.
- התנסות בארגון כנסים מדעיים ארציים ובינלאומיים: הסטודנטים והסטודנטיות בחטיבה נחשפים לכנסים ארציים ובינלאומיים שיוזמת התכנית ללימודי השואה מדי שנה בשנה.
מדוע ללמוד על השואה?
ידיעת השואה הכרחית להבנת המציאות הישראלית בת זמננו, שכן השואה ארוגה בחיי היום יום שלנו ובזהות היהודית-ישראלית. השואה היא פרק כואב בתולדות העם שלנו, היא נוגעת לכל אחד מאתנו באופן אישי ולכולנו יחד כקהילה ועם. בתור בנים לעם הזה ואזרחי מדינת ישראל עלינו ללמוד להעמיק ולהכיר תקופה זו, ואף לנסות להבין עד כמה שאפשר.
דור ניצולי השואה, הולך ומזדקן, ועלינו חלה החובה והזכות בשימור קורותיהם בתקופת השואה. בעולם שבו מתרבים מכחישי השואה – חובתנו להעמיק בלימוד האמת ההיסטורית של אירועי מלחמת העולם השנייה והטרגדיה הקשה ביותר בתולדות האנושות – השואה. תקופת השואה מהווה את קצהו האפל ביותר של הרשע האנושי, אשר לאורו ניתן ללמוד רבות על מצבי הקיום האנושי, התרבותי, הדתי והחברתי של מיליוני גברים, נשים, זקנים וטף בכל שטחי הכיבוש של גרמניה הנאצית. דווקא השואה, כתקופה והאירוע הטראומטי ביותר בהיסטוריה האנושית, מהווה עבורנו קרקע פורייה לדיון בשאלות של מוסר וערכים, בהתבוננות בדרכי קבלת החלטות בעתות מלחמה ומצבי הישרדות קיצוניים.מה לומדים?
הלימודים יעסקו בעולמם ומעשיהם של הרוצחים, בהתמודדות הקרבנות ובהשפעות השואה על ישראל והעולם המערבי. הקורסים יקיפו מגוון נושאים בתולדות השואה בהם רפואה ושואה, נשים בשואה, ספרות השואה, ילדים בשואה ולאחריה, הסביבה הלא-יהודית בתקופת השואה ועוד.
מה עושים עם זה ולמי זה מתאים?
בוגרים שיסיימו את לימודיהם יוכלו לעסוק בהדרכה או בחינוך במוסדות שעוסקים בתחום השואה. למי שיעסקו בחינוך וחברה, יקנו הלימודים ערך מוסף בתחום מרכזי וחשוב.