התנסות מעשית מכשירה את הסטודנטים לעבודה מול האוכלוסייה השייכת לעולם הקרימינולוגי וחושפת אותם למנגנוני התערבות שונים. במהלך ההתנסות הסטודנטים רוכשים כלים ומיומנויות אשר יסייעו להם בהמשך דרכם. במקביל לתוכנית הלימודים האקדמית לתואר בקרימינולוגיה, הסטודנטים יכולים לבחור להשתלב בהתנסות מעשית של 2-4 ש”ש בכל אחת משנות הלימוד ובמצטבר לצבור עד כ-160 שעות התנסות עד תום לימודיהם.
הסטודנטים יוכלו להתנסות בעבודה עם אוכלוסיות בסיכון הן בהיבטים של אכיפה וחוק והן בהיבטים של שיקום ובכך יעשירו את עולם הידע והכלים הנלמדים במרחב האקדמי ויבססו את הזהות המקצועית שלהם. כחלק מהחיבור המתבקש של הלימודים לעבודת השטח, החוג לקרימינולוגיה מקיים קשרים רציפים עם מגוון מוסדות כגון משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר, הרשות לשיקום האסיר, מוסדות לנוער בסיכון, מוסדות לנגמלים מסמים, מקלטים לנשים שעוסקות בזנות, מוסדות לטיפול בפגועי נפש ועוד. הפרקטיקום יתבצע לפי בחירה והתאמה של מקום ההתנסות לתחומי העניין ושאיפות ההתמקצעות של הסטודנט.
לפניכם רשימת חלק מהמקומות הפתוחים להתנדבות בשנה הקרובה:
- משטרת ישראל “ההתנדבות הזו תרמה לי רבות, זה בא בקנה אחד עם העבודה התיאורטית, זה נותן מענה להרבה שאלות ואני ברמה האישית סיימתי את התקופה הזו עם הרבה כלים חדשים”.
- בית חם – המוסד לטיפול בהתמכרויות – מעון גמילה ושיקום הינו מוסד רפואי המיועד לטיפול במכורים הרוצים להיגמל. “במסגרת ההתנסות קיבלתי הזדמנות להכיר הרבה אנשים, לשמוע את סיפורי חייהם המרתקים ביותר ולממש את הידע שאני מקבלת באקדמיה”.
- המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור – המרכז נותן את מגוון השירותים הפסיכיאטריים לאזור, מהתערבות בזמן משבר ועד שיקום לבני 18 ומעלה. “התנדבות מאתגרת, למדתי המון מהמטופלים וגם על עצמי, שמעתי את סיפורי החיים שלהם מה התחביבים שלהם, את ההתמודדות שלהם עם המחלקה והמטופלים בה, בעיקר אהבתי להיות להם אוזן קשבת ולא לבקר אותם או לבוא ממקום של טיפול פשוט לשמוע את מה שיש להם להגיד לייעץ ולעזור ככל האפשר. גיליתי שיש בי כוחות שלא הכרתי”
- שירות בתי הסוהר: כלא חרמון וכלא כרמל – שרות בתי הסוהר הינו ארגון בטחוני בעל ייעוד חברתי, המשתייך לאכיפת החוק. תמצית תפקידו: החזקת אסירים במשמורת בטוחה ונאותה, תוך שמירה על כבודם, מילוי צרכיהם הבסיסיים, והקניית כלים מתקנים לכל האסירים המתאימים לכך. “השתלבתי במסגרת החינוך בה האסירים לומדים ומשלימים השכלה. תפקידי הוא לתת עזרה במהלך השיעור. במהלך ההתנדבות הבנתי ששיקום באמצעות הכשרה מקצועית מעניק לאסיר מקצוע וסולל בפניו דרך חדשה ולכן החלטתי שזה הייעוד שלי ואשתלב במערכת.”
- היחידה לשיקום האסיר – טיפול באסירים משוחררים ומשפחותיהם, ליווי, ייעוץ, תמיכה. “הצלחתי להשתלב ולעבוד עם האסירים במהירות מאחר שמצאתי בהם את הרצון להשתנות וכל שינוי כפי שהזכרתי, מתחיל בצעד אחד קטן”.
- אופק נשי – מעניק עזרה לנשים שורדות רחוב הלכודות במעגל הזנות והסמים, ולסייע בשיקומן “אני יוצרת שיחות פרטניות עם הבנות, מהווה להן אוזן קשבת, מנחמת אותן ונותנת להן מוטיבציה להמשיך ולהשתפר תוך כדי אמונה מלאה בהן. ההתנסות בשבילי היא אפילו יותר מהלימודים עצמם, אני שמחה שנפל בחלקי להיות חלק מאופק נשי ולהכיר את הבנות שם, אני לומדת המון מהמדריכות שעובדות שם ומהבנות עצמן”.
- העמותה הישראלית לבריאות הנפש – מספקת לאנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית ובני משפחותיהם מגוון שירותים בתחומי הדיור, התעסוקה, החברה ומרכזי יעוץ ותמיכה, המבטיחים שיקום מיטבי ומובילים להשתלבותם בקהילה. “הם בני אדם כל כך אופטימיים וחיובים למרות שהם מודעים לקשיים שלהם אך תמיד יש להם תקווה ומדברים באופן חיובים. ואני מאוד אוהבת אותם ומרגישה אותם מאוד נוח וחופשיות”
- בית שבתי לוי – מרכז חירום היחידי בארץ לילדים בגיל הרך. הילדים, המגיעים אליו בגילאי 3 עד 7 שנים, חוו הזנחה או אלימות כבר בתחילת חייהם ועקב כך נפגעו בגופם או בנפשם והם זקוקים לטיפול. “זהו מקום שאני מקבלת בו אין סוף חום ואהבה שזה ממלא אותי. המקום נותן לי כלים להבין איך להתמודד עם ילדים הנמצאים במצבים מאוד מורכבים ולא פשוטים בחייהם איך ניתן להטיב איתם בצורה הטובה ביותר, איך לעשות את ההפרדה בין רגש לגבול וחינוך, הסיפוק הוא אין סופי”.
- הוסטל בית חצב – מטפל באנשים המאובחנים כבעלי אינטליגנציה גבולית שמתקשים להסתדר בחיי יום יום ומתקשים בדחיית סיפוקים “מדיירים שלא נפתחו אלי הם רק חיכו לימי שלישי לספר לי איך עבר עליהם השבוע ולקבל ממני עצה. נוצר ביני לבין דיירי הבית קשר מאוד טוב וחם.”
[1] הפרקטיקום במסלול זה הוא בחירה. סטודנט שלא ירצה להשתתף בפרקטיקום יוכל להשלים נקודות זכות באמצעות קורסי בחירה.