מאמרי סגל החוג לחינוך
התפתחות הידע בנושא יחס ופרופורציה תוך יצירת קורס MOOC | ד"ר ענת קלמר וד"ר עינב קיסר
בכנס מרצים חוקרים במכללה הציגו ד”ר ענת קלמר וד”ר עינב קיסר סביבת למידה להתפתחות מקצועית של סטודנטים במסגרת קורס סמינריון. מטרת המחקר היתה לעקוב אחר התפתחות הידע של הסטודנטים, בזמן שהם פיתחו קורס מוּק המשלב כלים טכנולוגים, בנושא יחס ופרופורציה.
היחידות שהיוו את קורס המוּק נבנו בקבוצות שיתופיות, תוך ניסיון להתמודד ולתת מענה לקשיים בהבנת המושגים ותפיסות שגויות בהוראת הנושא. קורס המוּק כלל שבע יחידות הוראה, כל יחידה נפתחה בדילמה, שאלות להבניית היחידה המשלבות כלים ממוחשבים ושאלות הערכה. נמצא כי ההתנסות בסביבה שיתופית הובילה לתהליכים של קבלת החלטות וחשיבה רפלקטיבית אודות המטרות וייחודן של כל היחידות ברצף הקורס. הצורך לתרגם את הידע התאורטי ליחידות הוראה, לגשר על תפיסות שגויות והניסיון לקרב את התכנים לעולמם של התלמידים, תוך התייחסות ללומד בעידן הטכנולוגי, הובילו לפיתוח תובנות חדשות בידע המתמטי, טכנולוגי ופדגוגי.
The psychological impact of the COVID-19 pandemic on the anxiety levels of Arab college students in Israel | Dr. Eman Tarabia
ריקוד בקהילה | ד"ר נעמה שפיצר
התפתחות ידע של סטודנטיות להוראת מתמטיקה, תוך יצירת קורס מוּק | ד"ר ענת קלמר וד"ר עינב קיסר
בחרנו ליצור קורס מווק כסביבה לקידום ידע של מורים למתמטיקה. הנחת היסוד שלנו היתה, שמורה היוצר את סביבת ההוראה, במרחב המאפשר תהליכים של קבלת החלטות, יעשיר את הידע שלו בהקשר להוראת מתמטיקה. תהליך קבלת ההחלטות בא לידי ביטוי לאורך בניית היחידות וקישורן לרצף המווק. לדוגמה, החלטות על מטרות, הדרגתיות של משימות, יישומונים נלווים והתפתחות מתמטית של המושגים וכו’. אנו סבורות כי מורה שעבר תהליך של התמקצעות בסביבה זו רכש ידע תוכני, פדגוגי וטכנולוגי אותו הוא יוכל ליישם בהוראת המתמטיקה.
פיתוח מקצועי של מורים בישראל: השאלה הערכית והתשובה הפרגמטית | ד"ר סרגיי טלנקר
קשה להכריח מישהו להשתפר אם הוא לא מעוניין בכך. החדשות הטובות הן שהמורים רוצים להשתפר, ורוצים מאוד שהתלמידים שלהם יצליחו. כי מי שלא רוצה ללמד יותר טוב ולא רוצה שהתלמידים שלו יצליחו פשוט איננו מורה. אם כן, קובעי המדיניות מוכרחים לרתום את הרצון הטוב של מורים למהלכים שהם יוזמים. י
יש מורים שהמוטיבציה העיקרית שלהם היא פנימית, והם רוצים קודם כול להתפתח באופן אישי. ויש מורים שהמוטיבציה העיקרית שלהם היא חיצונית, והם מעוניינים להתקדם במקום העבודה שלהם. למורים שרוצים להתפתח במסלול שהם בוחרים יש לתת את מה שהם רוצים, ולתמוך בהם לאורך כל הדרך. מסלול זה אמור להבטיח קידום מקצועי שהוא תלוי הצלחה בשיפור ההישגים של התלמידים. חלק מהמורים מוכנים לשינוי יותר מאחרים. חלקם מוכנים לשינוי בגלל הריגוש שטמון בחוויות חדשות, וחלקם משום שהם רוצים קודם כול להצליח. חלק מאלה המתנגדים לשינוי מתנגדים לו משום שהם דואגים למעמדם, ואחרים פשוט מעדיפים שיטות ישנות ומוכרות. אפשר להתחבר למוטיבציה של כל אחד ולהציע לו מסלול התפתחות ייחודי, אך מועיל.
פנים רבות למוסיקה: חוקי עיבוד שונים לחויות שונות- הנאה ותפיסה של אותו קטע מוזיקלי | ד"ר מירב בן-נתן
גיל סובייקטיבי כממתן את הקשר שבין בדידות וקשרים חברתיים | ד"ר נעמה שפיצר
מה הורים באמת יודעים על ההתנהגות המקוונת של ילדם ? פערים בין הורים לילדיהם, ממצאים ראשוניים ממחקר גישוש | ד"ר יהודה פלד, ד"ר מאיה קלמן-הלוי וד"ר רוני טוטיאן
לקויי למידה במבוך ההישגים | ד"ר מרים שריד, המכללה האקדמית גליל מערבי וגב' יעל מלצר, מכללת תל חי
איך מתקבלים למסלול הלימודים שאותו רוצים ללמוד? האם אצליח לעבור את מבחן הכניסה הפסיכומטרי בציון מספיק גבוה? האם פעם אחת תספיק לי להיבחן? האם אצליח ללמוד תואר ראשון בלי להיכשל?
שאלות אלו ואחרות עומדות בפני מי שרוצה ללמוד במוסד אקדמי, ובמיוחד השאלות הללו מטרידות את אלו שמוגדרים לקויי למידה, אשר חווית הלימודיים שלהם רצופה באתגרים יומיומיים.
ב-30 השנים האחרונות עלה בצורה משמעותית מספר לקויי הלמידה במוסדות אקדמיים (בזכות עליה במודעות לקשייהם ובזכות חקיקה מתאימה).
לקויי למידה מתבטאים בקשיים בכישורי למידה כגון קריאה, כתיבה, חשיבה כמותית ופתרון בעיות מתמטיות, זיכרון, שטף מילולי, קשב וריכוז. לקויי למידה אינם קשורים לאינטליגנציה, נכות או פגיעות חושיות (ראיה, שמיעה) ולא קשורים לפיגור ולהזנחה סביבתית.
כדי להגיע להישגים הנדרשים מהם, ולעמוד בדרישות הלימודיות, סטודנטים לקויי למידה זקוקים לשירותי תמיכה לימודיים מתאימים.
המחקר המדווח השווה ציוני מבחני בגרות וציוני מבחן פסיכומטרי של בוגרי תואר ראשון לקויי למידה עם חבריהם לספסל הלימודים שאינם לקויי למידה. האם כאשר סטודנטים לקויי למידה מגיעים ללימודים במכללה, הציונים שלהם בבגרות ובמבחן הפסיכומטרי פחות טובים מהציונים של חבריהם שאינם לקויי למידה? האם הציונים שלהם בסיום התואר דומים או שונים מהציונים של חבריהם לספסל הלימודים שאינם לקויי למידה? עד כמה המבחן הפסיכומטרי והבגרות מנבאים את ההצלחה בלימודי התואר?
במחקר נבדקו ציונים של 1270 בוגרי תואר ראשון במכללה בצפון. כל הבוגרים לקויי הלמידה במחקר השתתפו בזמן הלימודים באחת משלוש תכניות תמיכה, שהותאמה להם באופן אישי, לפי הקושי הייחודי שלהם. לדוגמא, תוספת זמן במבחנים, התאמות כגון הקראה במבחן, והשתתפות במכינת קיץ לפני תחילת התואר הראשון, אשר בה למדו אסטרטגיות למידה: כיצד לתכנן זמן, איך ללמוד למבחנים, איך לארגן את החומר למבחנים, איך להתמודד עם חרדת מבחנים. כלים מסוג זה הם חיוניים להתמודדות עם לימוד תואר אקדמי.
מה מצאנו?
בתחילת הדרך הסטודנטים לקויי הלמידה הגיעו ללימודים עם ציון פסיכומטרי נמוך יותר מאחרים. גם הציוני הבגרות שלהם היו נמוכים יותר מסטודנטים אחרים.
אבל…. ממוצע התואר הראשון שלהם בסיום הלימודים היה משמעותית גבוה יותר מהציון הממוצע של סטודנטים אחרים. בלי קשר לאינטנסיביות של התמיכה שהם קיבלו.
הציונים של המשתתפים בסיום תואר ראשון, וממוצע ציוני בגרות:
ניתן לראות, שבציוני הבגרות לקויי הלמידה נמוכים יותר, אך בסיום התואר הם “מדביקים את הפער” ומשיגים ציונים גבוהים יותר מחבריהם שאינם לקויי למידה
מה זה אומר?
המבחן הפסיכומטרי אינו יכול לנבא את ההישגים של לקויי הלמידה בתואר. יש גורמים נוספים. אולי זו המוטיבציה, אולי זו התמיכה שהם מקבלים, כלים ואסטרטגיות איך ללמוד.
כל סטודנט לקוי למידה, מתקשה במינון שונה וייחודי לו, באחד התחומים הקוגניטיביים. יתכן שלאחד יהיה זיכרון מצוין לשינון ולמידה בע”פ, אבל הוא לא ידע איך ללמוד למבחן, ואילו אחר יהיה קפדן בנוגע לארגון המחברות שלו וחומרי הלמידה, כי הוא מתקשה לשנן את חומר הלימוד.
לכן, התאמה אישית של תמיכה, לפי הקושי של הסטודנט, מובילה אותו להישגים אפילו טובים יותר מסטודנטים אחרים. יתכן שגורמים נוספים פועלים בתמונה הכללית, לדוגמא מוטיבציה, או מיומנויות של “חיפוש עזרה” מהסביבה (חברים, משפחה).
לסיכום: לקויי למידה יכולים להגיע להישגים טובים בלימודיהם, אם יינתנו להם כלים להצלחה בלימודים ומקורות התמיכה המתאימים.
הערה: המאמר המלא התקבל לתהליכי פרסום בכתב העת Journal Of Learning Disabilities.
דיווח על פעילות בקהילה במסגרת מחקרית | ד"ר ענת קלמר, ד"ר מאיה הלוי וד"ר רוני טוטיאן
סכנות ואיומים ברשת – פער בין תפיסות ההורים לתפיסות הילדים – מחקר בהתהוות | ד"ר יהודה פלד; ד"ר מאיה הלוי קלמן וד"ר רוני טוטיאן
- הקשר בין אפיונים הוריים וסגנונות הורות לבין הרגלים/דפוסי התנהלות הילדים ברשת
- את מאפייני הרגלי השימוש ברשת של ההורים והשפעתם על הרגלי השימוש של הילד (Modeling)
- להבין את הפער בין תפיסת ההורה את האופן בו הוא ‘מגן’ על הילד מפני ‘רעות האינטרנט’ לבין תפיסת הילד את ‘מאמץ’ ההורה לשמור עליו
- מה היא תפיסת מרכיב הסכנה של הילדים