לימודי חינוך בלתי פורמלי - כל מה שחשוב לדעת

חינוך זה לא רק בית ספר!!!

רצית לעבוד כאיש חינוך אבל לא בבית ספר? רצית לעבוד עם נוער בסיכון? עם אנשים מבוגרים, עם ילדים בגיל הרך?, רצית לעבוד בעמותות שונות שעוסקות בחינוך? אם כן, אז תואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי יכול להתאים לך!!!

רוצים לעסוק בחינוך, לחולל שינוי ולהשפיע על הדור הבא, גם בלי להיות כמורים בבית הספר? נפלא! תואר ראשון בחינוך מציע לכם חמישה אשכולות התמחות, וכל אחד מהן יאפשר לכם להשתלב בעבודה במגוון מסגרות ומקומות עבודה, המשוועים, לא רק לכוח אדם מיומן בתחומי החינוך השונים, אלא בעיקר לאנשי חינוך ערכיים !

הנה 5 אשכולות התמחות לסטודנטים במסלול ללימודי חינוך:

הפעם, נתמקד במסלול ללימודי חינוך בלתי פורמלי, ובאפשרויות התעסוקה הנפתחות בפני הבוגרים המסיימים את לימודיהם בהצלחה עם תואר בחינוך.

לפני שנציג כמה אפשרויות תעסוקה, קצת מידע על לימודי תואר ראשון בחינוך עם דגש על התמחות בחינוך הבלתי פורמלי.

אולי יעניין אותך גם:

מה זה חינוך בלתי פורמלי?

חינוך לא פורמלי הוא ספונטני וטבעי. חינוך זה שואב את חומרי הלמידה מחוויות המתרחשות בזמן אמת. הלמידה בחינוך הבלתי פורמלי אפשרית לכול אדם מכול רקע. לפי תפישה זו, המורים הראשונים של האדם הם ההורים והאנשים שבחברתם הוא גדל. לבסוף, לחינוך הבלתי פורמלי יש יתרונות מכריעים, מעצם יכולתו לעצב את האישיות וההתנהגות של האדם.

חינוך בלתי פורמלי – מה הוא לא?

  • ללמידה בלתי פורמלית אין הגבלת גיל, היא מתחילה מלידה ונמשכת עד סוף החיים.
  • בחינוך הבלתי פורמלי אין פיקוח או סמכות רגולטורית על הלמידה, וכל אחד הוא אדם לומד, בלי קשר לגילו.
  • הוא לא מתרחש בכיתת הלימוד המסורתית אלא מחוצה לה.
  • החינוך הבלתי פורמלי אינו מאורגן וגם לא מובנה.
  • בחינוך הבלתי פורמלי אין הגדרה ברורה למורים, לתלמידים ולתוכנית הלימודים.
  • מקורות המידע של החינוך הבלתי פורמלי לא מגיעים מהמורה בכיתה, אלא מהמשפחה, מהחברה, מהשכונה או בקיצור מהחיים הסובבים אותנו.

 

מהם ההבדלים בין חינוך פורמלי לחינוך בלתי פורמלי?

הנה כמה הבדלים עיקריים בין שתי שיטות הלמידה וההוראה:

  • תכנון: בחינוך הפורמלי, הלמידה מתקיימת כאשר הלומד עוקב אחר תוכנית לימודים מתוכננת, לעומת זאת בלימודי חינוך בלתי פורמאלי, לא!
  • הנחיה: בחינוך הפורמלי, מורים או מדריכים ממלאים תפקיד פעיל בהוראה. לא כך בחינוך בלתי פורמלי.
  • גמישות: אחד המאפיינים החשובים בחינוך הבלתי פורמלי – נעוץ בהתאמת למידה מבוססת הקשר – מה שפחות נפוץ בחינוך הפורמלי.
  • הערכה: החינוך הפורמלי כולל בדרך כלל ציונים והערכה של הישגי התלמיד. חינוך בלתי פורמלית לא נוטה להציע הערכות רשמיות של הישגי התלמיד.
  • הסמכה: הכשרה פורמלית כוללת בדרך כלל תעודה או הסמכה כלשהי עם סיום הלימודים, לדוגמא תעודת בגרות. שלפעמים פחות נדרשות בחינוך הבלתי פורמלי.

מהן אפשרויות התעסוקה לבעלי תואר ראשון בחינוך עם התמחות בחינוך הלא פורמלי?

בוגרי מסלול לימודי זה יכולים להשתלב במגוון רחב של מסגרות המציעות לילדים או למבוגרים חינוך בלתי פורמלי, כמו: תנועות הנוער, פנימיות לנוער, פנימיות לנוער בסיכון, עמותות העוסקות בחינוך, מתקנים למבוגרים, מתנסים, ומסגרות נוער בישובים הכפריים או בקהילות העירוניות.

הנה כמה אפשרויות תעסוקה, שבהן תואר ראשון בחינוך עם התמחות בחינוך הלא פורמלי עשוי לשמש כיתרון לקבלה לעבודה:

חינוך בלתי פורמלי בעבודה עם נוער בסיכון

עבודה עם נוער בסיכון במסגרות קהילתיות שונות, מתמקדת בקידום בני הנוער ובמניעת נשירתם מהמסגרת החינוכית בה הם לומדים. תפקיד זה כרוך לעתים בשילוב תפיסות התערבות מהעולם הטיפולי עם תפיסות פדגוגיות המבקשות להשיג צמיחה אישית.

חינוך בלתי פורמלי בעבודה עם ילדי הגיל הרך

למידה לא פורמלית לילדי הגיל הרך מתרחשת במסגרות ארגוניות, שהן מחוץ לסביבת הלמידה הפורמלית. חינוך בלתי פורמלי זה כולל פעילויות שנועדו, בין השאר, להקנות ללומדים שליטה, מיומנות או ידע בתחום מסוים. למידה זו מתנהלת בדרך כלל במסגרות קהילתיות, כמו חוגים במתנ״ס, בבי״ס למחול או בבריכת השחייה.

הידע והכישורים שתרכשו במהלך הלימודים, יאפשרו לכם לתכנן פעילויות המיועדות לגיל הרך, כדי לקדם מיומנויות וכישורים שיעשירו את עולמם של הילדים הצעירים.

חינוך בלתי פורמלי בעבודה עם מבוגרים

במסגרת עבודה זו, שיכולה להתקיים במתנ״ס, בבית דיור מוגן או במסגרת מרכז יום לקשיש, יהיה עליכם לתכנן שיעורים ופעילויות שיענו על הצרכים הספציפיים של קבוצת המבוגרים, בני הדור השלישי, שייקחו חלק בפעילויות שתכננתם עבורם.

איזו סוג של קריירה ממתינה לי בתום הלימודים?

כבר אמרנו שמדובר במקצוע שיאפשר לכם לחולל שינוי ולהשפיע על חייהם של אחרים, לפיכך הכינו את עצמכם לקריירה מדהימה שבמהלכה תוכלו:

  • להפוך למנהיגים חינוכיים המובילים שינויים ומקדמים את החינוך העתידי.
  • להפוך למומחים בתחום החינוך המתמקד בנערים בגיל ההתבגרות ובנוער בסיכון המתחנכים בפנימיות, ולהעניק להם את התמיכה שתאפשר להם לצמוח, לגדול ולהשתלב בחברה.
  • להשתמש בכישרון היצירתי שלכם כדי להכין פעילויות פנאי מדליקות לילדים הצעירים שבחבורה.
  • להשתמש בידע שלכם כדי לטפח אוריינות שתאפשר לכל ילד למצות את היכולות הלימודיות שלו.

שאלות נפוצות

איפה לומדים תואר בחינוך עם התמחות בחינוך בלתי פורמלי בישראל?

לימודי חינוך בלתי פורמלי מתגלים כמסלול נחשק, מרתק וייחודי. תוכלו ללמוד תואר ראשון עם התמחות בחינוך הבלתי פורמלי באחת המכללות בארץ, כולל במכללה האקדמית גליל מערבי.

מה כדאי לי ללמוד: עבודה סוציאלית או תואר בחינוך בלתי פורמלי?

שאלה קצת טריקית, כי כל אחד משני המסלולים הללו מציע יתרונות דומים מבחינת אפשרויות העסוקה. למעשה, יש מסגרות ועמותות חינוכיות לא פורמליות המעסיקות גם בוגרי תואר עם התמחות בחינוך הבלתי פורמלי, אבל גם עובדים סוציאליים. לכן, ההמלצה היא לבחור בתחום שקרוב יותר לליבכם.

האם מסגרות החינוך הבלתי פורמלי יעדיפו להעסיק עובדים עם תואר בתחום?

לא כל המשרות הפנויות בתחום החינוך הפורמלי מחפשות תואר ספציפי בחינוך הלא פורמלי, וחלקם יקבלו גם מועמדים בעלי תואר שלא בהכרח קשור לתחום החינוך. עם זאת, מעסיקים רבים, במיוחד הגדולים שביניהם, יעדיפו להעסיק מועמדים שלמדו חינוך בלתי פורמלי לתואר ראשון.

אני רוצה לעבוד עם נוער בסיכון, איזה תואר יאפשר לי לעסוק בתחום?

כדי להתקבל לעבודה עם נוער בסיכון, האפשרות הטובה עשויה להיות לימודי תואר ראשון בחינוך עם התמחות בחינוך הבלתי פורמלי! התמחות זו כוללת קורסים בחינוך המתמקדים במיוחד בידע ובמיומנויות הנדרשים לעבודה במסגרות התומכות ומטפלות בנוער בסיכון.

האם לימודי תואר ראשון בחינוך עם התמחות בחינוך בלתי פורמלי, כוללים גם תעודת הוראה?

לא! כדי להשיג תעודת הוראה יהיה עליכם ללמוד בתוכנית הכשרה לתעודת הוראה, לבעלי תואר אקדמי, שבסיומה תהיו זכאים לקבל תעודת הוראה. ואם תרצו להמשיך ולהתמקצע, למשל כדי לעבוד במחקר או בהוראה באקדמיה, תוכלו להמשיך גם ללימודי תואר שני.