כל מה שחשוב לדעת על חינוך בלתי פורמלי
חינוך בלתי פורמלי
כולנו למדנו במסגרות של החינוך הפורמלי: לימודים ביסודי, בתיכון במכללה או באוניברסיטה, ציונים ומבחנים, הם רק חלק מהדברים שקופצים לנו לראש כשאנחנו חושבים על החינוך הפורמלי. אבל מה לגבי החינוך הבלתי פורמלי? מה עולה לנו לראש כשאנחנו שומעים את המושג הזה?
מה זה חינוך בלתי פורמלי?
במחשבה ראשונית ניתן להסיק כי חינוך בלתי פורמלי הוא פשוט כל סוג של חינוך המתקיים מחוץ למסגרות החינוך הפורמלי. עם זאת, ישנם כמה הבדלים נוספים בין שני סגנונות חינוך אלה.
חינוך לא פורמלי מאופיין בדרך כלל כהליך למידה שלא תלוי במוסדות של החינוך הפורמלי. הלמידה, נמצאת על רצף שבין שני קצוות – חינוך פורמלי בקצה אחד, וחינוך לא פורמלי בקצה השני. האדם צובר ידע בחינוך הבלתי פורמלי, כמו גם חויות, תובנות ומיומנויות מגוונות.
עוד מידע על תואר בחינוך:
- מה מייחד קריירה המתמקדת בניהול מערכות חינוך?
- למה תואר שני בניהול מערכות חינוך הוא קריטי במדינת ישראל?
- 4 סיבות עיקריות לבחירת לימודי חינוך כמסלול לתואר ראשון
- התפתחות תחום החינוך בישראל
מה מאפיין את החינוך הלא פורמלי?
- חופש בחירה – של תכני לימוד, דרכי למידה, המקום/הארגון בו הפעילות החינוכית מתקיימת.
- גמישות – מבחינה ארגונית, ומבחינת תכנים.
- מה כולל החינוך הלא פורמלי? חינוך חווייתי, חוגים, פעילות במסגרת עמותות, חינוך לערכים, חינוך לפנאי, תוכניות העשרה, קידום נוער.
- כל אחד מכול רקע יכול ללמוד למידה בלתי פורמלית.
- פעילויות החינוך הבלתי פורמלי מתקיימות מתוך רצון חופשי, בשעות שאחרי הלימודים הפורמליים.
מאפיינים ייחודיים ללמידה הלא פורמלית
כשרוצים לערוך רשימה של יתרונות וחסרונות של החינוך בלתי פורמלי, חשוב להבין שמה שעשוי להיראות בעיני אדם אחד כיתרון יכול להיראות בעיני האחר כחסרון, תלוי בנקודת המבט ובהשקפת העולם של המתבוננים.
כמה מהמאפיינים (או היתרונות/חסרונות) של סגנון הלמידה המאפיין את החינוך הבלתי פורמלי:
- אין הגבלת גיל, כל אחד יכול להשתתף בלמידה בלי קשר לגיל שלו.
- אין פיקוח על הלמידה ואין הגבלות הנובעות מדרישות רגולטוריות.
- הלמידה מתרחשת מחוץ לכותלי הכיתה המסורתית.
- בחינוך הבלתי פורמלי לנוער ולמבוגרים, אין הגדרה הממסגרת באופן ברור את תפקידי המשתתפים בלמידה – תלמידים, מורים ותוכניות לימוד.
- הלמידה המציעה חינוך בלתי פורמלי לילדים או למבוגרים, מאורגנת בד”כ ע”י הרשות המקומית, אשר לה יש אוטונומיה בפעילויות.
- חינוך בלתי פורמלי עוסק גם במסגרות נוער שונות כגון תנועות הנוער, ונוער בסיכון
- הלמידה יכולה להתבצע בקצב המתאים לתלמיד. זה אומר שהתלמיד יכול לחזור וללמוד שוב תחום שהתקשה בו, לחקור יותר לעמוק תחומים שמעניינים אותו ולעכל את המידע ביתר קלות. הוא גם יכול להבין אילו טכניקות לימוד מתאימות לו יותר מאחרות.
בשנים האחרונות, החינוך הבלתי פורמלי מתרחב ומתפתח, והמטרה שלו לספק למידה לקבוצות שונות באוכלוסייה.
האם קריירה בחינוך בלתי פורמלי מתאימה לי?
אם אתם חושבים על קריירה בחינוך ותוהים מה אפשר לעשות עם תואר בחינוך, חוץ מאשר ללמד בכיתה בבית-ספר? יתכן שהרשמה ללימודי תואר ראשון בחינוך עם התמחות באשכול ׳חינוך בלתי פורמלי׳, יכולה לפתוח בפניכם שפע של מקומות עבודה ואפשרויות תעסוקה בחינוך הבלתי פורמלי שייצרו בסיס איתן לקריירה מרתקת, משמעותית ומספקת.
ואם הזכרנו את אשכול ההתמחות המציע קורסים בחינוך הבלתי פורמלי, נציין כי 4 האשכולות האחרים הם: תואר ראשון בחינוך מיוחד, בניהול מערכות חינוך, בחינוך עם התמחות בייעוץ חינוכי, בחינוך וליקויי למידה ובחינוך לגיל הרך.
אם אתם מחפשים מסלול שיאפשר לכם לעסוק בחינוך, אבל לא במסגרת הנוקשה יותר של מוסדות החינוך בחינוך הפורמלי, בואו לגלות את אפשרויות הקריירה המרגשות שייפתחו בפניכם כבוגרי החינוך הבלתי הפורמלי בישראל ויאפשרו לכם לחולל שינוי בחייהם של אחרים! מדובר בעיסוק חינוכי שיאפשר לכם להתאים את צורת ההוראה, את המבנה וקצב הלמידה לצרכים של קבוצת החניכים שלכם.
ניקח לדוגמה משרה בחינוך הבלתי פורמלי לנוער בסיכון המתאימה גם לבוגרי תואר בחינוך (ובמיוחד לבעלי תואר שני בחינוך בלתי פורמלי). בתפקיד זה יהיה עליכם לבצע מגוון משימות שנועדו לקדם את בני הנוער הללו. אלא שבניגוד לעבודה בבית הספר, במקום להתמקד בהקניית ידע יהיה עליכם להתמקד בהקניית ערכים. למעשה, יהיה עליכם להפוך הן למנהיגים חינוכיים המחויבים להובלת שינוי חברתי שיענה על צרכי הקהילה, ולמדריכים ומנחים שעשויים להפעיל התערבות טיפולית או פדגוגית, במקרה הצורך, כדי להציע לבני הנוער צמיחה אישית שתמנע את נשירתם ממסגרות הלימוד הפורמליות.
מהם ההבדלים בין החינוך הפורמלי לבלתי פורמלי?
הדברים המבדילים בין שני סוגי ההוראה והלמידה – הפורמליים והבלתי פורמליים – קשורים להבדלים בהסמכה, בתכנון, בהנחיה ובהערכה:
- הסמכה – בחינוך הפורמלי, הבוגרים מקבלים בדרך כלל תעודה או תואר אקדמי (כמו תעודת בגרות או תואר בחינוך וחברה). ברוב המקרים, תעודות והסמכות אלה אינן חלק מסיום הלימודים בחינוך הבלתי פורמלי.
- תכנון – הלמידה בחינוך הפורמלי דורשת מהתלמידים לעקוב אחר תוכנית לימודים מתוכננת מראש. בחינוך הבלתי פורמלי, לעומת זאת, סגנון ההוראה והלמידה הוא הרבה יותר ספונטני, מבוסס הרבה על למידה מבוססת הקשר.
- הנחיה – תהליך הלמידה בחינוך הפורמלי מסתמך על מלאכת ההוראה של המורים המקנים לתלמידיהם ידע בנושא הנלמד. תהליך הלמידה בחינוך הבלתי פורמלי, לעומת זאת, מסתמך על משאבי ידע הלקוחים מחייהם ומסביבתם של התלמידים.
- הערכה – החינוך הפורמלי מספק הערכה של הישגי התלמידים המתבססת על שיעורי הבית, הצלחה במבחנים ובסופו של דבר, על ציונים. בחינוך הבלתי פורמלי החניכים לא מצפים להערכת הישגים המבוססת על ציונים, וההערכה תתבצע לרוב באמצעות משוב פנים אל פנים שיוכל לקדם את החניכים.
מה לומדים בלימודי חינוך בלתי פורמלי?
לימודי חינוך עם התמחות באשכול החינוך הבלתי פורמלי מציעים מגוון של קורסים, שיאפשרו לבוגרים להשתלב בעבודה במגוון מסגרות בלתי פורמליות, כמו פנימיות ומסגרות נוער אחרות. הנושאים הבולטים באשכול לימודים זה, כוללים:
- קורסים בתחום המנהיגות החינוכית והובלת שינוי חינוכי
- חינוך לעתיד, לקראת עתיד לא ידוע
- התבגרות ונוער בסיכון
- מסגרות חינוכיות לנוער בסיכון
- פעילויות פנאי לילדים בגיל הרך
- טיפוח אוריינות – קריאה וכתיבה
מהן אפשרויות התעסוקה לבוגרי חינוך בלתי פורמלי?
יש התמחויות בתחום החינוך, שדי ברור מה יהיו אפשרויות התעסוקה של הבוגרים. לדוגמה, בוגרי תואר ראשון בלימודי חינוך לגיל הרך יוכלו להשתלב בתפקידים שונים הקשורים בגיל הרך; ובוגרי תואר שני בניהול מערכות חינוך יוכלו להתקבל למשרות ניהול במערכות חינוכיות שונות.
אבל כמו שלא תמיד ברור מה עושים עם תואר בחינוך וחברה? לפעמים גם לא ברור מה עושים עם התמחות בחינוך בלתי פורמלי? אחרי הכול, עדיין מדובר בהתמחות חדשה יחסית, כך שלא פלא שאתם מעוניינים לדעת על אפשרויות התעסוקה של בוגרי מסלול זה.
ובכן, בתום הלימודים הפורמליים שלכם, בין אם השגתם תואר ראשון או למדתם גם לתואר שני, יש מוסדות רבים בארץ שישמחו להעסיק אתכם, כמו מרכזים קהילתיים, מתנ״סים, תנועות נוער, מחלקות נוער ברשות המקומית, בתי-ספר אנתרופוסופיים או עמותות המתמקדות בתחום החינוך. תואר בחינוך מאפשר לכם להתקבל הן לתפקידי הדרכה והן לתפקידי ניהול של מרכזים קהילתיים (במיוחד אם למדתם ניהול מערכות חינוך לתואר שני).
לסיום, חינוך בלתי פורמלי טומן בחובו יתרונות לכולם, ויכול גם לסלול את הדרך ללמידה לכול החיים!