איך בוחרים תואר אקדמי – בחירת תחום לימודים שמתאים לכם
מה כדאי לי ללמוד? כל מה שחשוב לדעת על בחירת תחום לימודים לתואר ראשון
אתם בוודאי מודעים לעובדה שהשגת תואר אקדמי תוכל להפוך את הבוגרים לעובדים נחשקים בעיני המעסיקים. אחרי הכול, הם כבר הוכיחו שהם מסוגלים להשקיע ולהתקדם בעקביות למען המטרה הרמה שהציבו לעצמם. אבל אתם עדיין בשלב ההתלבטות ותוהים איזה תחום לימודי יעניין אתכם יותר ויציע לכם את הסיכוי הטוב ביותר לקריירה מעניינת, מבוססת וארוכת טווח. שיקול זה חשוב במיוחד במציאות של המאה ה-21 שבה מקצועות ותיקים נעלמים להם בקצב מהיר.
המשמעות של בחירה במסלול לימודי שמתאים לכם
בחירה נכונה ומושכלת בתחום הלימודי לתואר הראשון, יכולה לקבוע את עתידכם המקצועי לטווח הארוך. אלא שאם אתם קוראים מאמר זה, כנראה שכבר למדתם על בשרכם שבחירת תחום הלימודים אינה תמיד קלה והיא תלויה בשיקולים רבים.
לפעמים, מה שקובע זה מיקומו של המוסד האקדמי שבו אתם מעדיפים ללמוד (למשל, אם נוח לכם יותר ללמוד במכללה שקרובה לביתכם), ולפעמים השיקול נעוץ בבחירה בתחום לימודי שמושך את ליבכם אלא שהוא אולי ייחודי יחסית, כך שהוא לא מוצע ברבים מהמוסדות האקדמיים בישראל, כמו למשל תואר ראשון בלימודי שימור.
בחירת לימודים אקדמיים יכולה להיות תוצאה של מערכת שיקולים מורכבת. אולי זה נראה די מובן מאליו, אבל כדי לקבל אוריינטציה לקראת התואר הראשון העתידי שלכם, חשוב שתתייחסו לכמה היבטים חשובים, שקשורים אישית לכישורים ולמיומנויות שלכם, כמו למשל, במה אתם כבר טובים מהם החוזקות שלכם ובאיזה תחומים תצליחו להצטיין יותר מאשר באחרים.
לדוגמה, אם אתם חושבים על לימודי חשבונאות רק בגלל שאתם מצטיינים בתחום החשיבה המתמטית, כדאי לכם לבדוק קודם כל, איך פחות או יותר נראים ימי העבודה ותחומי העיסוק הספציפיים של אנשי המקצוע בתחום החשבונאות? בדיקה מעמיקה ואפילו שיחה עם רואה חשבון, תצליח להבהיר לכם אם קריירה זו, שכרוכה בישיבה ממושכת מול המחשב, היא אכן משאת נפשכם, או שמא אתם מה שנקרא People minded, ותהנו הרבה יותר לבלות את יום העבודה שלכם כשאתם מעורבים יותר עם אנשים אחרים?
אם זה המקרה שלכם ואתם מחפשים קריירה משמעותית שתוכל לחולל שינוי בחיי אחרים, אולי כדאי לכם לנצל את הכישורים המתמטיים שלכם ולהתחיל בלימודי תואר ראשון בחינוך. עם תואר זה תוכלו להשלים לימודים, לקבל תעודת הוראה במתמטיקה, ולהשתלב בעבודה חינוכית שתאפשר לכם להשפיע ולהכשיר את דור המתמטיקאים הבא!
עוד מידע על בחירת תחום לימודים לתואר ראשון
- מסלולי הלימוד הפופולריים ב-2024
- מהו תואר רב תחומי?
- מדריך לבחירת לימודי תואר שני
- מה מיוחד במכינות לגילאי 30+ ?
- התחומים המבוקשים ביותר ללימודי תואר שני
- 6 מקצועות לימוד אקדמיים שתמיד מבוקשים בשוק
- מה כדאי ללמוד? טיפים לבחירת מסלול לימודים
התחילו בשאילת שאלות
כשאתם מתלבטים באשר לבחירת מסלול לימודים, הנה כמה שאלות חיוניות שתוכלו לשאול את עצמכם. התשובות שלכם יעזרו לכם לבחור באופן מושכל יותר, לא רק את הנושא הלימודי אלא גם את אופי הקריירה העתידית שלכם:
אילו נושאים הכי אהובים עלי (קחו בחשבון גם תחומי עניין חוץ לימודיים)?
תקופת הלימודים עשויה להיות הרבה יותר מהנה אם התחום שתבחרו ללמוד יתאים לתחומי העניין שלכם. עניין אמיתי בלימודים עשוי גם להפוך אתכם לפרודוקטיביים יותר ויעזור לכם להצליח. גם אם יש יותר מתחום אחד שמעניין אתכם, שאלה זו תעזור לכם לצמצם את האפשרויות ולקבל החלטה מושכלת יותר שאכן תתמקד בשאלה: ׳מה מתאים לי ללמוד?׳
למה אני רוצה ללמוד את התחום הזה?
השאלה המשמעותית היא תמיד ׳למה?׳. אולי נושא מסוים מעניין ומרתק אתכם, אולי נושא זה יוביל לקריירת החלומות שלכם, ואולי נושא זה מבטיח לכם מגוון של הזדמנויות תעסוקה בעתיד. נסו לתת נימוק מוצק לשאלה: מדוע אתם בוחרים במסלול זה?
לדוגמה, אבחר בתואר ראשון בחינוך כדי שאוכל להמשיך ללימודי תואר שני בניהול במערכות חינוך.
האם לבחור בתחום שמרתק אותי או להיות יותר פרקטי?
השאלה, ׳מה ללמוד לתואר ראשון והאם ללכת אחרי הלב או אחרי הראש?׳ היא עתיקת יומין!
בין אם תבחרו בתחום שבאמת מרגש אתכם, כמו לימודי תיאטרון, המאפשרים לכם לממש את התשוקות שלכם; או בתחום שנראה לכם פרקטי יותר, כמו לימודי ניהול או כלכלה, שיוביל לקריירה בטוחה יותר – בסופו של דבר, מומלץ מאוד לבחור בנושא שייתן לכם הכי הרבה השראה.
קחו בחשבון כי שילוב של תשוקה ופרקטיות עשוי לתת לכם את המענה הטוב ביותר להתלבטות המציקה לכם – ׳מה כדאי לי ללמוד?׳. אבל בסופו של דבר חשוב שתהיו שלמים עם הבחירה שלכם!
איזה סוג של אדם אני?
גם האישיות שלכם אמורה להשפיע על הבחירה בתואר האקדמי שלכם. למשל, האם אתם משתוקקים לקריירה שתאפשר לכם לחולל שינוי בחייהם של אחרים? במקרה זה, לימודי קרימינולוגיה או לימודי חינוך (עם התמחות למשל בגיל הרך או בלקויות למידה), עשויים להיות המענה המושלם לשאלה, שאנשים רבים במצבכם שואלים את עצמם: ׳איזה מקצוע מתאים לי ולאישיות שלי?׳
האם אני בוחר בלימודים אלה עבור עצמי או עבור אחרים?
לעתים קרובות, אנשים מרגישים שבחירה במסלול לימודים ספציפי, למשל לימודי ניהול, קשור יותר לאפשרויות התעסוקה או למה שהחברה מצפה מהם לעשות. אז לפני שאתם נרשמים ללימודים, שאלו את עצמכם: ״האם אני באמת רוצה ללמוד את זה?״, ״האם לימודים אלה יעזרו לי לממש את עצמי?״. אל תדאגו, תחושת הבטן שלכם כבר תיתן את התשובה שלכם!
מצאו את הקריטריונים שחשובים לכם
טיפ נוסף לאלה ששואלים את עצמם איזה תואר ללמוד, מציע לכם ליצור רשימה של קריטריונים שיעזרו לכם בתהליך הבחירה, עד לקבלת ההחלטה הנכונה.
קריטריונים אלה יכולים לכלול, לדוגמה:
- סגנון ההוראה במסלול הלימודי.
- מספר שעות הלימוד בשבוע הנדרש במסלול הלימודי.
- אפשרות לעבוד וללמוד (לדוגמה, בחירה במוסד אקדמי שמציע גם שיעורי ערב)
- תחום לימודי שיאפשר לכם בתום הלימודים להשתלב במשרות ניהול בכירות (תחומי לימוד אפשריים להגשמת מטרת הקריירה שלכם עשויים להיות לימודי כלכלה, לימודי ניהול או לימודי לוגיסטיקה).
- מסלול לימודי שמציע גם פרקטיקה מעשית, כך שהוא מכין אתכם טוב יותר לעולם התעסוקה התחרותי (כמו למשל תוכנית פרקטיקום שהיא חלק מתואר ראשון בלימודי ניהול).
- אפשרות של לימודים לתואר מהבית (כמו למשל, תוכנית הלימודים המקוונת בתחום הסייבר והדיגיטל).
בנוסף לעריכת רשימת הקריטריונים החשובים לכם, מומלץ לבקר באתרים המקוונים של המכללות והאוניברסיטאות ובמקביל, להגיע לפגישת ייעוץ פיזית, כדי ללמוד יותר על האתגרים, ההזדמנויות והתגמולים שמציעים לכם החיים האקדמיים והחברתיים במוסד האקדמי שאתם בוחנים.
חקרו את האפשרויות שלכם
כשאתם ממשיכים להתלבט ועדיין לא הצלחתם להגיע להחלטה מה ללמוד, אחת הדרכים שתוכל לעזור שלכם היא התמקדות בבדיקת הדרישות לתוכניות התואר הראשון המעניינות אתכם. למשל, מועדי ההרשמה, תנאי הקבלה או דרישות אחרות שעשויות להשפיע על ההחלטה שלכם.
הדרך הטובה ביותר לקבלת תחושה של המכללה או האוניברסיטה שבה תלמדו, מתחילה בהגעה למקום במסגרת ׳יום פתוח׳ שעורך המוסד האקדמי. זה יאפשר לכם לחקור את הקמפוס ובסופו של דבר לבחור במוסד שנראה לכם הכי מתאים למטרות ולתשוקות הלימודיות שלכם. אחרי הכול, אין כמו ביקור אישי במקום עצמו כדי להתרשם מהאווירה ולקבל תחושה לגבי אופי הקמפוס והשירותים, הלימודיים והחברתיים שהוא מציע לסטודנטים!
צמצמו את האפשרויות שלכם
לאחר חקר האפשרויות שלכם תגיעו לשלב שבו עליכם להתחיל לצמצם את האפשרויות הללו. התחילו ברישום תחומי הלימוד שאתם שוקלים, ונסו לחשוב איך הם קשורים לנושאי הלימוד האידיאליים שלכם, ועד כמה התכנים שהם מציעים הולמים את תחומי העניין שלכם ואת הקריירה שאתם רוצים שתהיה מנת חלקכם בתום הלימודים.
לדוגמה, אם אתם מתעניינים בנושאים הקשורים לחברה ולאינטראקציה האנושית, תוכלו לשקול לימודי תואר ראשון בסוציולוגיה. תואר זה מציע תוכנית לימודים מרתקת בתחום העניין שלכם, שתאפשר לכם:
- להתוודע למגוון התופעות החברתיות והאנושיות המאפיינות את החברה האנושית.
- להצטייד בכישורים ובכלים מעשיים ללמידה ולמחקר שיאפשרו לכם להשתלב במשרות שונות הקשורות לתחומים אלה.
- ליהנות מקריירה במגוון מסגרות, כמו במגזר הציבורי, במגזר הפרטי, במחלקת הרווחה ברשות המקומית, במחלקת השיווק בארגון עסקי ועוד.
ואם אתם עדיין זקוקים להבהרות שיחזקו את ההחלטה שלכם, נסו לשמוע מה אומרים סטודנטים אחרים על התחום המעניין אתכם, ואל תתעצלו לקרוא המלצות או סיפורי הצלחה של בוגרים, שתוכלו למצוא באתרים המקוונים של המוסדות האקדמיים השונים.
לקבלת החלטה מושכלת, מומלץ לשלב בין התחושות הרגשיות שלכם מחוויית היום הפתוח לבין הידע שאספתם על אפשרויות התעסוקה העתידיות וההיבטים הפרקטיים יותר שמציעים לכם מסלולי הלימוד שמעניינים אתכם יותר מאחרים.
לאחר איסוף מידע נוסף זה נראה שתהיו מסוגלים לבחור במגמה המתאימה לכם ביותר, זו שתוכל גם לרגש אתכם וגם להציע לכם קריירה מרתקת וארוכת טווח.