מהדורת מרץ 2020
דבר ראשת החוג - פרופ' ורד וקנין-נוסבאום
הכרזה על חוגים חדשים
החוג לחינוך והתפתחות הילד בגיל הרך בראי קהילתי, דו חוגי (עם חינוך)
דבר ראשת החוג – ד”ר עינת נבו
תואר בחינוך ולקויות למידה
דבר ראשת החוג – ד”ר מירי שריד
- להקנות ידע בתחום ליקויי הלמידה בטווח החיים.
- לפתח ולקדם את תחום ליקויי הלמידה באזור הגליל על ידי הכשרת אנשי חינוך, דוברי עברית וערבית, בעלי בסיס ידע רחב בחינוך ובלקויות למידה שיעסקו בתחום באזור.
- לטפח אנשי חינוך שיוכלו להשתמש בידע שרכשו כדי להמשיך ולהתפתח בתחום ליקויי הלמידה, להשתתף ולהוביל תהליכים לקידום תלמידים עם ליקויי למידה ולפיתוח מודעות לתחום באזור הגליל ובכלל.
דיווח על פרוייקט או מחקר
מטפאורות וחינוך – השוואה בין מטאפורות לחינוך בקרב הורי לילדים בחינוך ביתי ובית ספרי
ארי נוימן ועוז גוטרמן
פרויקט סיוע לתלמידים עולים חדשים בבתי הספר היסודיים בעכו
ראשת הפרויקט: פרופ’ ורד וקנין-נוסבאום
רציונל הפרויקט
הליך הפרויקט
דיווח על פרסום
-
Bar Kochva, I. & Nevo, E. (2019). The relations of early phonological awareness, rapid-naming and speed of processing with Hebrew spelling and reading: A longitudinal examination. Journal of Research in Reading, 42(1), 97-122. DOI:10.1111/1467-9817.12242
-
Guterman, O. & Neuman, A. (2019) Reading at home: Comparison of reading ability among homeschooled and traditionally schooled children. Reading psychology. 40, 2, 169-190
-
Klemer, A. Keisar, E., & Rapoport, S. (2019). Development of Math Trainee Teachers’ Knowledge while Creating a MOOC.International Journal of mathematical education in science and technology. Taylor & Francis.
-
Sarid, M., Meltzer, Y. & Raveh, M. (2019). Academic Achievements of College Graduates with Learning Disabilities vis-a-vis Admission Criteria and Academic Support. Journal of Learning Disabilities. 0022219419884064.
-
Neuman, A. & Guterman, O. (2019) Homeschooling. Macmillan Encyclopedia of Intimate and Family Relationships: An Interdisciplinary Approach (MEIFR). pp. 429-432. Gale USA: Macmillan Reference.
-
Neuman, A. (2019) The Meaning of Learning: Homeschooled Compared with Schooled Children. Educational Studies. DOI: 10.1080/03055698.2019.1668258
-
Nevo, E., & Vaknin-Nusbaum, V. (2019). Enhancing motivation to read and reading abilities using motivational reading activities among first graders. Educational Psychology. DOI: 10.1080/01443410.2019.1635680
-
Nevo, E., Vaknin-Nusbaum, V. & Gambrell, L. (2019). Reading motivation in kindergarteners and 1st-Graders. Journal of Research in Childhood Education, 33(4), 610-622, DOI: 10.1080/02568543.2019.1647316
-
Peled, Y., Medvin, B. M., Pieterse, E. &, Domanski, L. (2019). Normative beliefs about cyberbullying: Comparisons of Israeli and U.S. youth. Heliyon, 5(12). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2019.e03048
-
Peled, Y., Pundak, D., & Weiser-Biton, R. (2019). From a Passive Information Consumer to a Critically Thinking Learner. Technology, Pedagogy and Education, 1-16. https://doi.org/10.1080/1475939X.2019.1699853.
-
Vaknin-Nusbaum, V & Raveh M. (2019). Cultivating Morphological Awareness Improves Reading Skills in Fifth Grade Hebrew Readers. Journal of Educational Research 112(3), 357-366.
-
Vaknin-Nusbaum, V., & Nevo, E. (2019). Reading and Writing Motivation of Third to Sixth Graders. Reading Psychology 41(1), 44-70.
-
Vaknin-Nusbaum, V., Nevo, E., Brande, S. & Gambrell, L. (2019). Reading and writing motivation in 3rd to 6th graders. Reading Psychology, DOI: 10.1080/02702711.2019.1674435
-
Klemer, A. Rapoport, S., & Lev, Z, H. (2019). The missing link in teachers’ knowledge about common fractions division. International Journal of mathematical education in science and technology. Vol 50, Issue 8, 1256-1272. Taylor & Francis. Volume 50, Issue 8, Pages 1256-1272. (17 pages).
פיתוח הידע של מורים למתמטיקה תוך יצירת MOOC
תקציר
דיווח על כנסים
הרצאת אורח בפני מליאת החוג לחינוך – ד”ר רן נוימן
זוגיות של בוגרים עם מוגבלויות | ארי נוימן
בשנים האחרונות מקיים החוג לחינוך, אחת לסמסטר, הרצאת אורח. הרצאה זו עוסקת בנושאים שונים הקשורים לחינוך ופתוחה לסטודנטים ומרצים בחוג לחינוך, במכללה, וכן לסגל מנהלי במכללה ולאורחים.
ההרצאה שחשפה את הצופים לתחום מרתק זה, השאירה אותם גם עם חוסר נוחות ועם דילמות לגבי ההיבטים המוסריים והמעשיים של זוגיות של בוגרים עם מוגבלויות.
סיכומים של סמינריוני החוג
אתיקה מקצועית: לא שוויונית או א-סימטרית?
ד”ר סרגיי טלנקר
5/11/2019
בחברה המערבית יש נטייה לקחת כמובן מעליו שאתיקה חייבת להיות שוויונית, הדדית ומבוססת על עקרונות אוניברסליים. אתיקה מקצועית, אומנם מבוססת על הכרה ביחסים א-סימטריים כמו עובד/מעביד, לקוח/ספק שרות, מטופל/מומחה ומורה/תלמיד. האם זה אומר שהערך של שוויון הוא פחות רלוונטי באתיקה מקצועית? האם זה אומר שבמקום אתיקה מבוססת על עקרונות אוניברסליים, אתיקה מקצועית חייבת להתבסס על עקרונות פונקציונליים?
אופק חינוכי על-פי יאן פאטוצ‘קה (1907-1977).
ד”ר הילה נאות
17/12/2019
הפילוסוף הצ’כי יאן פטוצ’קה, תלמידם של אדמונד הוסרל ומרטין היידגר ופנומנולוג בן המאה העשרים, עסק גם בנושאים הקשורים לפילוסופיה של החינוך. בהרצאת הסמינר המחלקתי נגעתי ברעיונות העיקריים בתחום החינוך, הנהרתי את נקודת המוצא האונטולוגית והאפיסטמולוגית שלהם והצעתי מספר כיוונים אפשריים ליישום רעיונות אלו הן בעשייה החינוכית בכלל ובהכשרת מורים בפרט.
פטוצ’קה סבר כי החינוך בחברה המערבית שרוי במשבר עמוק. “במאתיים השנים [האחרונות], שנוהגים לכנותן ‘המאות של החינוך’ […], החינוך הובן מנקודת מבט של יצירת הרגלים, הקניית ידיעות, מיומנויות […, אולם] האדם ננטש על ידי חינוך כך שאנו יכולים לומר בלי להפריז: מעולם לא היה האדם יצור כה בלתי מחונך, כה לא ממושמע מבחינה פנימית, כה נתון למשחקי אינסטינקטים, מסורות, דחפים חברתיים, כמו היום.” (מתוך חיבור “יאן עמוס קומניוס והאדם העכשווי”, עמ’ 356-355). פטוצ’קה לא התנגד למעשה חינוכי המקנה גופי ידע, מיומנויות והרגלים, שהרי הוא עצמו רכש השכלה קלאסית והפך לאינטלקטואל רחב אופקים. ואולם, לטענתו, מהות החינוך אינה טמונה בצבירת הידע או בטיפוח הרגלים שימושיים אלא בחיפוש משמעות כוללת שמעבר להם, בחתירה אחר הבנה של מה שקארל יאספרס כינה ה”מקיף” ומרטין היידגר סימן כ”ישותו של היש”. בלשונו של פטוצ’קה: “התלמיד לא צריך רק לאמץ בבית ספר אמצעים מסוימים למטרות כלשהן, אלא הוא אמור ללמוד לרצות משהו נעלה יותר” (פילוסופיה של החינוך, עמ’ 367).
תהליך ההוראה-למידה, לפיכך, הינו ניסיון דיאלקטי ואינסופי משותף של המחנך יחד עם חניכיו לחבר בין פיסות המידע ולחשוף ו/או ליצור מסגרת משמעות רחבה ואחדותית שבתוכה וביחס אליה הדברים הפרטיקולריים זוכים למשמעות קונקרטית. כך, בראשית העידן הפוסט-מודרני שבו הרלטיביזם הערכי ואף ניהיליזם אקזיסטנציאלי מתייצבים כנרטיבים עיקריים המכוונים את חיינו, פטוצ’קה קרא לאדם המערבי להוסיף ולחפש את פירושו של האבסולוטי והאוניברסלי בחיינו האנושיים. בעצם חיפוש זה הוא ראה את מימוש אנושיותו של האדם. עבודתו של המורה, אם כן, אינה (רק) לגרום לתלמידיו לשלוט בידע שימושי על מנת לשלוט מאוחר יותר בעולם לצרכיו האישיים, אלא (בעיקר) להניע את תלמידיו לשאול שאלות על הידע הנתון, להטיל ספק במובן מאליו, גם במישור הערכי-תרבותי, ולחפש כיוון ומשמעות בתוך החיים היומיומיים. רק כך נוכל לממש את שליחותו של האדם להבדיל בין הטוב לרע ולהפוך את העולם לטוב יותר. במילים אחרות, בית הספר אינו מכשיר או אמצעי למטרות חברתיות, כלכליות, פוליטיות, אסתטיות או תרבותיות, אלא מקום שבו האדם אמור להיעשות אדם, משמע לממש את ייעודו לחתור אחר האמת חובקת הכול, להשתתף בחישופה וביצירתה, גם אם הדבר כרוך בסיכון עצמי או בסיכון היציבות של הקהילה שבה הוא חי.
לסיכום, פטוצ’קה ראה במעשה החינוכי קודם כל מעשה מוסרי – אקט של חירות ושל לקיחת אחריות, ובה בעת אקט טרנסצנדנטי, דהיינו פעולה של חריגה מן היש הנראה אל המסתורין הבלתי נראה המוכמן בתוכו.
מדוע כדאי להשקיע בהשכלה הגבוהה? Why invest in Higher Education
Prof. Dušan Lesjak, ISSBS, Celje, Slovenia
30/01/2020
במסגרת שיתופי הפעולה הבינלאומיים של החוג לחינוך באקדמית גליל מערבי, התארח בקמפוס האקדמית פרופסור דושן לסז’ק מאוניברסיטת מסריק בצ’כיה. פרופ׳ דושן, הציג בפני מרצי החוג והסטודנטים נתונים משווים הקשורים בהשכלה הגבוהה ובשיעור התעסוקה. פרופ’ ורד וקנין נוסבאום ראשת החוג לחינוך באקדמית גליל מערבי: “שמחנו לארח מומחה בין-לאומי כפרופ’ דושן, מומחה בתפקידה של ההשכלה הגבוהה בעיצוב פני החברה והכלכלה. שיתוף פעולה זה הינו בסיס לפיתוח קשרים מחקרים בעתיד בין המוסדות האקדמיים שיצרו הפריה הדדית של הידע האקדמי שלנו”.
המרצה התייחס למגמות בהשכלה הגבוהה במדינות איחוד האירופי, הארץ והעולם. השכלה גבוהה הופכת להיות נגישה ליותר ויותר אנשים מדי שנה. השכלה גבוהה היא כדאית מבחינה כלכלית הן לרוכשים אותה הן למדינות שמעניקות אותה. השאלות הגדולה הדורשות התייחסות הן איכות ההוראה במוסדות להשכלה הגבוהה, אמצעים ושיטות למתן ההשכלה הגבוהה, איכות ורלוונטיות של תכניות הלימוד והתארים שמעניקים המוסדות השונים.
מה הורים באמת יודעים על ההתנהגות המקוונת של ילדם? פערים בין הורים לילדיהם
מאמר שהוצג בכנס צ’ייס החמישה-עשר לחקר חדשנות וטכנולוגיות למידה – יום שלישי, טז בשבט תש”ף, 11 בפברואר 2020
ד”ר יהודה פלד, ד”ר מאיה קלמן-הלוי וד”ר רוני טוטיאן
כמו כן נמצא קשר חיובי בין אסטרטגיית התיווך המאפשר בזמן גלישת הילד באינטרנט שדווחה על ידי ההורים לבין דיווח הילד על שיתוף ההורה בדבר חוויות הגלישה שלו באינטרנט.
כנסים עתידיים
הכנס הרביעי של מתמטיקה כיצירה בנושא: משחקים ומטעמים
יום ג’ | 24.3.2020 | 15:30-19:00
הכנס השנתי: למידה, לקויות למידה, הפרעות קשר ומה שביניהן
יום ד’ | 1.4.2020 | 8:30-15:00
אנחנו בתקשורת
חינוך ביתי
ד”ר עוז גוטרמן וד”ר ארי נוימן
תכנית ‘המומחים’, רדיו צפון
7/02/2020חינוך מתמטי
ד”ר ענת קלמר וגב’ עינב קיסר
תכנית ‘המומחים’, רדיו צפון
21/02/2020קהילה וחברה
הכר את המרצה – ד”ר רוני טוטיאן
פרויקט ‘אח בוגר’
ד”ר ציפי הוכדורף, ד”ר רוני טוטיאן
נעמה שפיצר מנחה השנה פרוייקט חדש של מיינדפולנס – מודעות קשובה לתלמידי ומחנכי כיתות היסוד
כיתות ב בחטיבת היסוד במרכז החינוך ליאו בק בחיפה מקבלים השנה כחלק ממערכת השיעורים שיעור שבועי במשחקי תנועה וקשב. כל שיעור מתחיל בתירגול מונחה ושקט של הפניית תשומת לב לעוגן כלשהו כמו נשימה, צלילים או תחושות גוף. לאחר התירגול יש שיחה בה הילדים משתפים למה שמו לב בתירגול
קפה ידע
פינת הפירגון
ד”ר גיל מאור
גיל היקר,
המרצה גב’ ענת סקולר בקורס הנחיית קבוצה
ד”ר סרגיי טלנקר
ד”ר סרגיי היקר,
- למדתי על הדילמות שסגל ההוראה יכול להיות בהם.
- למדתי שכל דילמה ניתנת לניתוח דרך זויות ראיה שונות.
- למדתי איך מורה צריך להיות קשוב לתלמידים שלו.
- למדתי – אנושיות מהי.
רותם מרקוביץ