כל התתמחויות בתואר ראשון בחינוך

המסלול ללימודי חינוך מאפשר לכם בחירה באחת מתוך 5 אשכולות התמחות מרתקות ומתגמלות:

מתקשים לבחור? טוב שבאתם, במאמר זה נציין את המאפיינים המרכזיים של כל אחד מאשכולות אלה כך שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.

ראשית, נזכיר שתוכנית הלימודים בחוג ללימודי חינוך תקנה לכם הן את הידע הבסיסי הנדרש להבנת מהות החינוך והן את ההתנסות בקהילה שתמחיש לכם את הקשר בין התיאוריות החינוכיות לבין המציאות שבה פועלות מערכות החינוך במוסדות השונים, במאה ה-21.

אולי יעניין אותך גם:

מאפיינים מרכזיים של כל אחד מאשכולות ההתמחות בלימודי חינוך

אשכול הגיל הרך

אנשי חינוך טובים לילדים בגיל הרך, הם בדרך כלל מחנכים עם סבלנות, תשוקה ללמד ואהבה לילדים הצעירים. אחרי הכול, ילדים צעירים נמצאים בתנועה מתמדת, הם לא תמיד המאזינים הכי טובים, אבל הם מלאי פליאה ולומדים כמעט כל דבר כאילו הוא לגמרי חדש. אם התשוקה שלכם היא ילדי הגיל הרך, התגמולים המובטחים לכם הם מדהימים. מלבד החיוכים, החיבוקים וההתלהבות חסרת הפניות שתקבלו מהמעריצים הקטנים שלכם, יהיו לכם שפע של הזדמנויות להשפיע על העתיד שלהם באמצעות האהבה, הלמידה והדוגמא האישית שתעניקו להם.

במה מתמקדים הלימודים באשכול הגיל הרך?

תחום הגיל הרך מתמקד באבני הדרך ההתפתחותיות של הילד, כמו גם במיומנויות ובמושגים הקריטיים שילדים בגיל הרך משיגים בתקופה זו של חייהם – החל ממיומנויות חברתיות-רגשיות וכלה במיומנויות ראשוניות בתחום הספרות, האוריינות והחשיבה הביקורתית.

תוכנית הלימודים באשכול זה תעניק לכם את הידע והכישורים הנדרשים לבניית פעילות לימודית מותאמת לגיל הרך, לעיצוב סביבה חינוכית שעונה על צרכיהם, ומטפחת מנהיגות חינוכית המצוידת בידע אקדמי ובניסיון עבודה עם ילדים צעירים.

אילו קורסים נלמדים באשכול הגיל הרך?

בין הקורסים הנלמדים: התפתחות רגשית וחברתית בגיל הרך; התפתחות פיזית, מוטורית וקוגניטיבית; התפתחות שפה, קריאה וכתיבה; קידום חשיבה מתמטית בגיל הרך; היבטים של הורות; שפה ומשחק בגיל הרך; הדרכה וניהול מסגרות בגיל הרך; דיאלוג בין הורים למחנכים בגיל הרך.

אשכול ליקויי למידה

ההתמחות בלקויי למידה מתמקדת בהתפתחות ובקשיי קריאה, כתיבה ומתמטיקה, והיא דורשת מכם מחויבות לשיתופי פעולה (במיוחד עם ההורים והמחנכים), מודעות עצמית, רפלקציה ומוכנות לגיוון. גישה מקצועית וסטנדרטים אתיים חיוניים גם הם על מנת שתוכלו לעזור לילדים עם לקויות למידה. בסופו של דבר, את העבודה החינוכית ואת ההחלטות שלכם אמורים להנחות כנות, יושרה והגינות, כמו גם מחויבות להתעדכן בתחום באופן שוטף כדי לשמור על רמה מקצועית גבוהה.

במה מתמקדים הלימודים באשכול ליקויי למידה?

תוכנית הלימודים באשכול זה מספקת ידע ומיומנויות שיאפשרו לכם לזהות לקויות למידה וקשיי למידה, ולסייע לטיפול בילדים אלה. לקויי הלמידה יכולים להתבטא במספר תחומים, לרבות קריאה, כתיבה ומתמטיקה. לפעמים, אתגרים אלה מלווים גם בקשיים קוגניטיביים, כגון הפרעת קשב וריכוז, או הפרעות בתקשורת (דיבור/שפה). באשכול זה תלמדו גם על ההבדלים בין לקות למידה שמקורה נוירו-התפתחותי לבין קשיי למידה שמקורם בהוראה ולמידה לא מספקות או קשיים רגשיים של הילד.  במסגרת הלימודים תכירו דרכים לטיפול בקשיי למידה שונים של הילד.

אילו קורסים נלמדים באשכול ליקויי למידה?

בין הקורסים הנלמדים: למידה וקשיי למידה; מבוא לחינוך מיוחד; משפחתו של הילד עם הצרכים המיוחדים; שפה ומוח; קשיי קריאה וכתיבה; היבטים רגשיים של ליקויי למידה; קשיים בחשיבה מתמטית; קשיי קשב וניתוח התנהגות, אבחון ליקויים מתמטיים; טיפול בלקויות למידה.

אשכול ניהול במערכות חינוך

האם יש לכם את מה שנדרש כדי להפוך למנהלים חינוכיים?

האם יש בכם את התשוקה  להוביל את הצוות הבית ספרי?

אם עניתם בחיוב על שתי השאלות, התמחות זו עשויה להתאים לכם. קריירה מוצלחת בניהול מערכות חינוך דורשת כמה תכונות חיוניות, כמו:

  • תקשורת טובה שתאפשר לכם להוביל את הצוות החינוכי
  • מודעות עצמית,
  • והכי חשוב, תשוקה לחנך ולהנהיג, כי בלעדיה תתקשו להצליח בניהול
  • כושר שכנוע כדי לגרום לאחרים להקשיב לכם
  • תקשורת טובה שתאפשר לכם להוביל את הצוות החינוכי

במה מתמקדים הלימודים באשכול ניהול במערכות חינוך?

אשכול זה מכשיר אנשי חינוך וניהול, ומצייד אותם בידע ובכלים הנדרשים כדי להתמודד בהצלחה עם האתגרים הניהוליים במערכות החינוך השונות של המאה ה-21. תוכנית הלימודים באשכול זה מתמקדת ביצירת בסיס ידע הן במגוון הנושאים הקשורים לחינוך והן בהיבטים השונים הקשורים לניהול ולהנהגה בחינוך, כגון: הבנה של מבנה המערכת, קביעת יעדים , ניהול תקציבים, יכולת הקשבה לצרכים האנושיים של התלמידים, הורים וצוות , יצירת מסגרת תומכת, מקדמת ומצמיחה עבור הצוות החינוכי, גמישות לצד חזון  יציב, הבנת מצבים מורכבים ועיצוב חוסן ארגוני להתמודדות.

בנוסף, הסטודנטים ירכשו ויתרגלו מיומנויות אקדמיות של מחקר אמפירי, כתיבה אקדמית, חשיבה ספקנית וראיית המציאות ממספר נקודות מבט.

אילו קורסים נלמדים באשכול ניהול במערכות חינוך?

בין הקורסים הנלמדים: מבוא למנהל חינוכי; מנהיגות חינוכית; ניהול עובדים בשירות הציבורי; לחנך לעתיד – סוגיות בחינוך לקראת עתיד לא ידוע; בית הספר בפרספקטיבה של תורת הארגון; דפוסי קבלת החלטות; אתיקה בניהול; הערכת פרויקטים; ניהול בית הספר בסביבה מתוקשבת.

אשכול ייעוץ חינוכי

ייעוץ חינוכי הוא מקצוע טיפולי-חינוכי המשלב בין הבנה פסיכולוגית, ידע חינוכי ומיומנויות ייעוץ. היועץ החינוכי פועל במסגרת מערכת החינוך ומהווה גורם מקצועי משמעותי בקידום רווחתם הנפשית והחברתית של התלמידים. בעבודה הפרטנית, היועץ החינוכי מספק מרחב בטוח ומכיל לתלמידים, מאפשר להם לשתף בקשיים ובאתגרים, ומסייע בפיתוח כלים להתמודדות יעילה.

ברמה המערכתית, היועץ עובד בשיתוף פעולה עם הורים, מורים וגורמי טיפול נוספים כדי לתת מענה מקיף לצרכי התלמיד. הוא מוביל תהליכים חברתיים-רגשיים, מפתח תוכניות התערבות מערכתיות, ומסייע בבניית מדיניות בית ספרית המקדמת את רווחת התלמידים והצוות החינוכי. בנוסף, היועץ החינוכי שותף להבניה של תרבות ארגונית מכילה, גמישה, שיש בה חוסן להתמודדות עם מצבים מורכבים של תלמידים ומשפחות וכן מצבי דחק ברמה לאומית.

יועץ חינוכי נדרש למגוון כישורים ומיומנויות כמו הבנה פסיכולוגית וחינוכית,  יכולת הקשבה והכלה, מיומנויות תקשורת גבוהות, יכולת עבודה בצוות  ויכולת ניתוח מערכתית.

תפקיד היועץ החינוכי מציב אתגרים מקצועיים מגוונים, אך גם מספק הזדמנויות רבות להתפתחות אישית ומקצועית.

 במה מתמקדים הלימודים באשכול ייעוץ חינוכי?

הלימודים באשכול זה מתמקדים במספר אוכלוסיות. אשכול לימודים זה מעניק לסטודנטים דע בסיסי על היבטים רגשיים ונפשיים של תלמידים, בני נוער בסיכון, תלמידים המתמודדים עם קשיי הסתגלות הפוגעים בהם מבחינה לימודית, רגשית, חברתית, תלמידים עם צרכים מיוחדים, מורים, ואנשי צוות במוסדות החינוך, במטרה לסייע להם בבית-הספר ומחוצה לו.

הלימודים נשענים על הצגת חומר לימודי תיאורטי וחוויתי. הלימודים באשכול זה מעניקים לבוגרים יתרון בתהליך הקבלה ללימודי התואר השני בייעוץ חינוכי. חשוב לציין כי ההכשרה לתפקיד היועץ החינוכי כוללת: תואר שני בייעוץ חינוכי,  התנסות מעשית מודרכת,  לימודי תעודת הוראה ופיתוח מקצועי מתמשך.

אילו קורסים נלמדים באשכול ייעוץ חינוכי?

בין הקורסים הנלמדים באשכול: ייעוץ למשפחה, הנחית קבוצה, התבגרות ונוער בסיכון, התפתחות נורמלית ואבנורמלית ופסיכולוגיה חיובית.

 אשכול חינוך בלתי פורמלי

משמעות החינוך הלא פורמלי הוא למידה מסודרת הנעשית מחוץ למסגרת הבית ספרית הפורמלית. החינוך הלא פורמלי מבוסס על הצרכים של הלומדים בו, ובדרך כלל לפי בחירתם. מסיבה זו, סוג חינוך זה הוא ספציפי, דוגמת פעילויות בתנועות נוער, במתנסים, קורסים שונים ומגוונים דוגמת דרמה או כתיבה יצירתית. גם פנימיות נוער מהוות חלק אינטגרלי ממסגרות החינוך בלתי פורמלי. החינוך הבלתי פורמלי פתוח לכול דורש, הן למבוגרים והן לצעירים, ללא קשר לרקע האקדמי הקודם שלהם.

לחינוך הבלתי פורמלי ישנם מספר מאפיינים ייחודיים, דוגמת:

  • למידה בזמן ובמקום גמיש.
  • למידה מתוך עניין ומוטיבציה פנימית.
  • למידה המותאמת אישית לצרכי אלו הלוקחים בו חלק.
  • למידה הרלוונטית לחיים האמיתיים.

במה מתמקדים הלימודים באשכול חינוך בלתי פורמלי?

במסגרת התמחות זו תלמדו על הצרכים החינוכיים של אוכלוסיות שונות, כמו ילדים בגיל הרך, נוער בסיכון או האוכלוסייה המבוגרת. במהלך הלימודים תכירו את העקרונות לבניית פעילויות במסגרת החינוך הבלתי פורמלי, שיותאמו במיוחד לצרכי האוכלוסיות השונות ולצרכי מטרותיהן של פעילויות אלה.

אילו קורסים נלמדים באשכול חינוך בלתי פורמלי?

בין הקורסים הנלמדים: פעילויות פנאי עבור ילדים בגיל הרך; טיפוח אוריינות, קריאה וכתיבה, בהקשרים חברתיים ותרבותיים מגוונים; מנהיגות חינוכית והובלת השינוי החינוכי; חינוך לעתיד, לקראת עתיד לא ידוע; התבגרות ונוער בסיכון.