כל מה שחשוב לדעת על לימודי סוציולוגיה
לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון
תחום הסוציולוגיה עוסק בחקר החיים החברתיים, בשינויים חברתיים, בסיבות ובהשלכות החברתיות של ההתנהגות האנושית. הסוציולוגים חוקרים את המבנה של קבוצות, ארגונים וחברות ואת הדרכים בהן אנשים בקבוצות אלה מקיימים ביניהם אינטראקציות.
כיוון שההתנהגות האנושית היא חברתית, תחום הסוציולוגיה חוקר כל היבט של החברה האנושית: המשפחה, המגדר, הגזע והיחסים האתניים, ההזדקנות, ההשכלה, העבודה, האוכלוסייה והיבטים רבים אחרים.
למעשה, מעט מאוד תחומים מאופיינים בהיקף מחקר, תיאוריה ויישומי ידע כה רחבים ורלוונטיים, כמו תחום הסוציולוגיה.
מהם לימודי סוציולוגיה?
הסוציולוגיה בוחנת כיצד מתנהגות קבוצות של אנשים וכיצד מתקשרות כל אחת מהקבוצות הללו עם החברה כולה.
בלימודי תואר ראשון, תתמודדו עם תיאוריה חברתית רחבה מאוד ועם מושגים כלליים הנוגעים להתנהגות האנושית, ותרחיבו את הידע, את הכישורים ואת המיומנויות שלכם בתחום לימודי מלהיב אשר:
- מספק נקודות מבט ייחודיות על העולם
- מייצר רעיונות חדשים ומבקר את הישנים
- מציע מגוון של טכניקות מחקר שניתן ליישם כמעט בכול היבטי החיים החברתיים:
- פשיעה ועבריינות רחוב
- הדרך בה אנשים מביעים רגשות
- רפורמה ברווחה או בחינוך
- איך משפחות שונות מצליחות לשגשג
- או בעיות של שלום ומלחמה
כיוון שהסוציולוגיה עוסקת בסוגיות המאתגרות ביותר של המאה ה-21, לא פלא שתחום זה הולך ומתרחב במהירות כאשר הפוטנציאל שלו ממומש יותר ויותר על ידי מעצבי מדיניות ועורכי תוכניות במדינה, ברובם בוגרי תואר שני או שלישי בדיסציפלינה זו.
סוציולוגים מבינים מגוון תחומים חברתיים, כולל:
- אי שוויון חברתי
- מגוון דפוסי התנהגות
- כוחות המניעים שינוי חברתי או מתנגדים לו
- דרכים שבהן פועלות מערכות חברתיות
מה לומדים בתואר בסוציולוגיה?
לימודים בתואר ראשון בסוציולוגיה מספקים לסטודנטים התבוננות בתהליכים חברתיים ותרבותיים המתחוללים בחברה העכשווית, כולל התייחסות לתחומים כמו:
- עבודה
- משפחה
- בריאות
- לאום
- מעמדות חברתיים
- הבדלים בין האוכלוסיות כמו מגדר, קבוצה אתנית ועוד.
לימודים אלה מציעים לסטודנטים לסוציולוגיה התמחות בשני נושאים:
בריאות ורווחה
התמחות זו מכשירה את הבוגרים לעבודה במערכת הבריאות. ההתמחות מתמקדת בהיבטים חברתיים ותרבותיים הקשורים לבריאות ורווחה, כמו:
- פערים במצבם הבריאות של אנשים מאוכלוסיות שונות.
- תפישות תרבותיות הנוגעות לבריאות ולחולי.
- סוציולוגיה של הרפואה.
- אופני הפעילות של ארגוני בריאות.
- ניהול משאבי אנוש.
- לימודי גרונטולוגיה (זיקנה).
- מידע רפואי בעידן האינטרנט.
- מדיניות הבריאות במדינה.
חברה דיגיטלית
התמחות זו מתאימה לאנשים שמחפשים קריירה בתחום הדיגיטלי ומתמקדת במספר נושאים, כמו:
- היבטים חברתיים ותרבותיים של החברה הדיגיטלית, כולל עולם העבודה בעידן הדיגיטלי.
- הפער הדיגיטלי מנקודת מבט סוציולוגית.
- סוגיות אתיות וחברתיות בתחום מדע הנתונים.
- נורמות המרחב הדיגיטלי וסטיות ממנו.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר ראשון בסוציולוגיה
כאשר אתם בוחרים בלימודי סוציולוגיה, אתם בוחרים בדיסציפלינה מרגשת המציעה הזדמנויות רחבות היקף למגוון רחב של מסלולי קריירה, תלוי בהתמחות שבה בחרתם (בריאות ורווחה או חברה דיגיטלית), כמו:
- משרות ניהול (למשל, ניהול משאבי אנוש)
- הוראת מדעי החברה בתיכון (לאחר קבלת תעודת הוראה)
- ייעוץ ופיתוח ארגוני
- מחקרי שוק ושיווק
- עבודה במגוון ארגונים, כמו:
- עמותות חברתיות
- ארגונים אזרחיים – המגזר השלישי
- רשויות מקומיות
- ארגוני רווחה ושירותים חברתיים
- ארגונים ציבוריים ופוליטיים
למי מתאים תואר ראשון בסוציולוגיה?
כדי לוודא שתואר ראשון בסוציולוגיה מתאים לכם, יש כמה שאלות מפתח שכדאי לכם לשאול את עצמכם:
- האם אני טוב בקריאה ובכתיבה? האם אני מצפה בכיליון עיניים להזדמנות לקרוא ולפרש טקסטים ותיאוריות שונות?
- האם אני אדם עם ראש פתוח? איך אגיב אם סטודנטים בכיתה יטענו או יגידו דברים שאני לא מסכים איתם?
- האם אני מסוגל לקבל ביקורת ומשוב? האם ׳הנפש׳ שלי תתערער אם חבר ללימודים או מרצה לא יסכימו איתי?
- האם אני נרגש לקראת עבודת שטח שתדרוש ממני להשקיע שעות רבות בעריכת סקרים על קבוצות אנשים, בניתוח הנתונים ובהצגתם?
- האם אני מוכן לקחת על עצמי פרויקט מחקר ארוך יותר, כמו סמינריון?
תנאי קבלה ללימודי סוציולוגיה
מפגש עם היועץ האקדמי במכללה, במרכז ההכוונה ללימודים, יספק לכם מידע על תנאי הקבלה בכול אחד ממסלולי הלימודים, בין אם זה תואר ראשון בסוציולוגיה, או תואר ראשון בלימודי ניהול.
לפגישת הייעוץ עליכם להביא:
- תעודת בגרות מקורית
- ציון פסיכומטרי (אם נבחנת)
- ציון בחינת אמיר או אמיר״ם (אם נבחנת)
- תעודת זהות (כולל הספח)
- ציון מבחן יע״ל, אם שפת הלימוד שלכם בתיכון לא הייתה בעברית (אם נבחנת)
ההערכה אם אתם עומדים בתנאי הקבלה או לא, תיקח בחשבון ציון ממוצע משוקלל.
ולאחר שאמרנו זאת, קחו בחשבון שאם אתם לא עומדים בתנאי הקבלה, תמיד תוכלו ללמוד במסגרת מכינה קדם אקדמאית שתפתח בפניכם את האפשרות להתקבל ללימודי תואר ראשון במכללה.
למה כדאי ללמוד תואר ראשון בסוציולוגיה?
סוציולוגיה היא דיסציפלינה המתמקדת בחקר החברה – איך החברה פועלת, למה היא פועלת ואיך היא יכולה להשתנות. דיסציפלינה מרתקת זו מכסה את כל ההיבטים של החיים המודרניים על פני כדור הארץ. אבל אם אתם שואלים את עצמכם ״למה כדאי לי ללמוד תואר בסוציולוגיה?״, הנה כמה סיבות שכדאי לכם לשקול:
מיומנויות הניתנות להעברה
הלימודים האקדמיים עוסקים בהמון דברים, אבל בסופו של יום אתם רוצים להפיק מזה פרנסה וקריירה. תואר בסוציולוגיה פותח דלתות למגוון רחב של אפשרויות קריירה. זאת, בגלל שתחום זה מלמד מגוון רחב מאוד של נושאים, כשכול אחד מהם יצייד אתכם במיומנויות מפתח שונות שניתן ליישם במגוון עצום של קריירות.
קורס סוציולוגיה עוסק במגוון נושאים כמו פשע, תרבות, מדיה, פוליטיקה וזהות. כלומר, תרכשו רקע כה נרחב במהלך הלימודים, עד שלמעשה תוכלו להגיש מועמדות לתפקידים רבים ושונים בתעשיות השונות.
נקודות מבט שונות
חוויית הקמפוס קשורה לא רק במציאת עבודה בסיום הלימודים, אלא גם בחברים שאתם פוגשים בדרך.
סוציולוגיה הייתה תמיד תואר של סטודנטים הבאים ממגוון רקעים ותרבויות. העובדה שתחום זה מושך אנשים המעוניינים לחקור את החברה בדרכים רבות ושונות, מבטיחה שתמצאו את עצמכם כחלק מקבוצת אנשים ייחודית הרבה יותר, ממה שניתן למצוא בכול תואר אחר.
איך זה יכול לעזור לכם? אז קודם כל, מצפות לכם חוויות חיים כל כך שונות, וכולן נמצאות במקום אחד. זה אומר שתוכלו להתוודע להמון דרכים שונות של חשיבה. אחרי הכול, סוציולוגיה עוסקת בהסתכלות על העולם בדרכים שונות, וחבריכם לכיתה יכולים לעזור להמחיש זאת טוב יותר מכל הרצאה בנושא.
מסלול דו חוגי
תואר בסוציולוגיה כולל הן חוויות חיים מגוונות והן נושאי לימוד מגוונים. מכיוון שהסוציולוגיה לא מוגבלת לענף אחד, ולצורך העניין גם לא לדרך חשיבה אחת, היא הפכה לאחד המסלולים הפופולריים והמכובדים ביותר במוסדות האקדמאיים.
החוג לסוציולוגיה מציע מסלול דו חוגי. המשמעות היא שתוכלו לשלב את לימודי הסוציולוגיה עם קשת רחבה של חוגים אחרים, תלוי בתחומי העניין שלכם, כמו:
- קרימינולוגיה
- לימודי מידע וידע
- לימודי חינוך
- לימודי ניהול
- לימודי כלכלה
במסלול דו חוגי המשלב סוציולוגיה וקרימינולוגיה, למשל, לומדים לא רק על החברה הנורמטיבית אלא גם על עולם הפשע ועל הדרך בה השניים קשורים זו בזה.
בסיס ידע מגוון ועשיר שכזה הוא דרך מצוינת להתבלט על פני הבוגרים האחרים, כשתגישו את המועמדות שלכם להצעות העבודה השונות.
המסלול הדו חוגי מציע שילוב מסלולים המוצעים כתוכנית מובנית שמותאמת גם לאנשים עובדים, ומאפשרת לסטודנטים, צעירים ומבוגרים, לשלב עבודה בלימודים שלהם.
משתנה ללא הרף
סוציולוגיה אינה דיסציפלינה שהשורשים שלה נטועים בעבר. סוציולוגיה היא תחום שמסתגל ללא הרף באופן שיוכל להתאים לחברה אותה החוקרים מנסים ללמוד. סוציולוגיה עוסקת בציפייה לכול השינויים שמתחילים להיראות אי-שם בקצה האופק.
ככול שהחברה בעולם הגדול הופכת לחברה שמקבלת יותר תת-תרבויות ומיעוטים, גם הסוציולוגיה ממשיכה להסתגל וליצור נושאים חדשים שמטרתם להגביר את הבנתו של העולם בו אנו חיים.
לגרום לשינוי
הסיבה החשובה ביותר בגינה כדאי לשקול ללמוד תואר בסוציולוגיה היא ההזדמנות שתואר זה מעניק לבוגרים לחולל שינוי אמיתי בקהילה. תמהיל הקורסים בלימודי הסוציולוגיה שואף לצייד את הסטודנטים בהבנה רחבה של הנושאים המשפיעים על אנשים בכול קנה מידה שהוא: מקומי, לאומי ובינלאומי.
לדוגמה, על ידי לימודי סוציולוגיה – המובילים לקריירה בממשל, בתוכניות קהילתיות מקומיות או בארגוני צדקה – תוכלו באמת לעזור לחולל שינוי חיובי במקום שבו אתם חיים. תוכלו גם לקדם השפעה על אנשים ברמה האישית, בתפקידים הקשורים למשל לבני נוער.
האם כל הסיבות האלה נשמעות לכם כמשהו שהייתם רוצים להשיג באמצעות התואר האקדמי שלכם? אם כן, נראה שכדאי לכם לבדוק את האפשרות להירשם ללימודים בתואר ראשון בסוציולוגיה.
על קצה המזלג – ההתפתחות ההיסטורית של הסוציולוגיה
אף על פי שהסוציולוגיה נשענת על מסורת החקירה הרציונלית המערבית, שהוקמה על ידי היוונים הקדמונים, היא דווקא צאצא של הפילוסופיה של המאות ה-18 וה-19, כאשר יחד עם כלכלה ומדע המדינה, היא נחשבת כתגובה נגד הפילוסופיה הספקולטיבית והפולקלור.
כתוצאה מכך, נפרדה הסוציולוגיה מהפילוסופיה המוסרית והפכה לדיסציפלינה בפני עצמה. האדם שמוכר כמי שטבע את המונח ׳סוציולוגיה׳ הוא הפילוסוף הצרפתי אוגוסט קומטה (Auguste Comte), למרות שלא מייחסים לו את ייסודה של דיסציפלינת הסוציולוגיה.
מייסדי הסוציולוגיה השקיעו עשרות שנים בחיפוש אחר הכיוון הנכון של הדיסציפלינה החדשה. במהלך הדרך הם ניסו מספר מסלולים שונים מאוד זה מזה, כאשר חלק מהחוקרים היו מונעים על ידי שיטות ותכנים שהושאלו ממדעים אחרים, וחלקם המציאו שיטות חדשות.
למעשה, התפתחות הסוציולוגיה מחולקת ל-4 תקופות:
- מסוף המאה ה-19 ועד מלחמת העולם הראשונה – ייסוד הדיסציפלינה
- בין המלחמות – התייצבות
- מ-1945 עד 1975 – צמיחה מתפרצת
- החלה תקופה בסימן של פילוגים בדיסציפלינה
ההתפתחויות המודרניות המרכזיות בסוציולוגיה באות לביטוי בכמה תופעות, כמו:
- ריבוד חברתי – כיוון שהריבוד החברתי הוא נושא מרכזי בסוציולוגיה, שינויים בחקר הריבוד החברתי משקפים מגמות בכול רחבי הדיסציפלינה.
- בין תחומיות – סוציולוגים הביאו פרספקטיבות בינלאומיות והיסטוריות לחקר מוסדות שונים כמו: חינוך, רווחה, משפחה, צבא ודת. אלה הביאו לשקילה מחדש של תיאוריות ומתודולוגיות ארוכות שנים.
- ביסוס דיסציפלינת הסוציולוגיה כנבדלת מהפסיכולוגיה.
- פיתוח מתודולוגי בסוציולוגיה בת זמננו – לדוגמה, איסוף נתונים ספציפיים כדי לעזור למתכננים לפתור בעיות חברתיות.
לבסוף, כיוון שתחום הסוציולוגיה חוקר למעשה כל היבט של החברה האנושית, לימודי תואר ראשון בסוציולוגיה הם דרך מצוינת להתכונן לעבודה מרתקת או לתואר שני בתחומים שונים. התואר בסוציולוגיה מציע שפע של הזדמנויות והיכרות מעולה עם החברה הישראלית, הבנת פעולתה של החברה האנושית ויכולת להשפיע עליה ולצמצם קונפליקטים ואי שוויון.