איך ללמוד למבחן באוניברסיטה ומכללה?
למידה איכותית לבחינות באוניברסיטה ומכללה
הרגלי למידה טובים יכולים לספק תוצאות יוצאות דופן. רוב המורים נוטים להסביר מה ללמוד ולאו דווקא איך ללמוד. כדי לעזור לכם ללמוד ביעילות ולהתכונן היטב לבחינה הבאה, אספנו עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם לאמץ אסטרטגיית למידה מותאמת לכם ולתכנן את משאבי האנרגיה והזמן שלכם, על הצד הטוב ביותר.
אסטרטגיית למידה – מהי?
אסטרטגיית למידה היא הדרך שבה אתם מארגנים ומשתמשים במיומנויות מסוימות על מנת ללמוד תוכן או לבצע משימה לימודית אחרת בצורה יעילה יותר. הוראת אסטרטגיית למידה מתמקדת בדרך כלל בתחומי הלמידה עם לקויות למידה, במטרה להקל על תהליך הלמידה של אנשים עם לקויות למידה, אבל לכול אחד יש אסטרטגיות למידה משלו שעוזרות לו לשלוט טוב יותר בחומר ולהצליח במבחנים.
אסטרטגיות למידה מתייחסות לשיטות למידה או להבנה של מידע חדש כמו גם לאופן שבו אנחנו קולטים, מבינים, מבטאים וזוכרים מידע. ישנם 4 סגנונות למידה עיקריים: חזותי, שמיעתי, קריאה/כתיבה וקינאסתטי (Kinaesthetic).
למרות שלרוב האנשים אין מושג לגבי האופן שבו הם מצליחים ללמוד בצורה היעילה ביותר, אפילו אם הם כבר במעלה הדרך לתואר שני, כך גם אתם עשויים להיות מופתעים כשתגלו את סגנון הלמידה העיקרי שלכם. זיהוי אסטרטגיית הלמידה שלכם תעזור לכם ללמוד ביתר קלות לקראת המבחן הקרוב. בינתיים, הנה כמה טיפים יעילים להצלחתכם במבחן הבא.
טיפים ללמידה יעילה לפני המבחן
מתי להתחיל ללמוד למבחן?
במקום לדחות את הלמידה עד לערב שלפני המבחן, אחת הדרכים המומלצות היא להפנים את החומר כבר במהלך השיעורים בכיתה. תוכלו לעשות זאת בדרכים הבאות:
- שאלו את השאלות הנכונות
- שימו לב ושימרו על ריכוז במהלך השיעורים
- רשמו לעצמכם הערות חשובות
ארגון הזמן
ברגע שאתם מתכננים לחזור על החומר מן ההתחלה, ארגון הזמן מתחיל למלא תפקיד משמעותי בהפחתת רמות הלחץ שלכם ובהכנה טובה יותר לקליטת המידע. בין אם אתם מתכוננים למבחן במסגרת לימודים במכינה קדם אקדמאית או בלימודים לתואר ראשון, הנה כמה עצות שכדאי ליישם.
צרו לעצמכם מרחב לימודי
כבר הזכרנו שלכל אחד יש הרגלים ושיטות למידה משלו. אז יש אנשים שמעדיפים ללמוד עם מוזיקה, ויש כאלה שזקוקים לשקט מוחלט. גלו מה עובד הכי טוב עבורכם, וסדרו לעצמכם את מרחב הלמידה האידיאלי עבורכם.
ארגנו לעצמכם מרחב לימודי המיועד במיוחד ללמידה שלכם. מרחב זה אמור להיות נקי מבלגן כשכול מה שדרוש לכם ללמידה נמצא בהישג יד. סלקו את הסחות הדעת האלקטרוניות ואם אתם לומדים באינטרנט, יש היום אפליקציות שהופכות אתרים, כמו המדיה החברתית, ל׳לא זמינים׳. זה יעזור לכם לא לסטות מהמסלול.
חומרי הלימוד
ארגנו לעצמכם את ההערות והדפים שרשמתם במהלך השיעורים, ואת הספרים והמאמרים הקשורים לחומרי המבחן. עצם הידיעה היכן נמצא כל המידע הנדרש לכם כדי להתכונן למבחן, יאפשר לכם להפיק את המרב מהזמן שלכם.
תעדוף
סביר להניח שיהיו לכם כמה מבחנים בסביבת אותו פרק זמן. כדי להצליח בכולם יהיה עליכם לתכנן לוח זמנים ולחלק את זמני הלמידה שלכם בהתאם לאותו לו״ז שתכננתם.
מומלץ לעשות זאת על ידי ׳תכנון לאחור׳, כלומר התחילו מתאריך המבחן המוקדם יותר והעריכו את הזמן הדרוש לכם כדי להתכונן למבחן זה. לאחר מכן הקצו את הזמן הנדרש ללמידה, לקראת כול אחד מהמבחנים האחרים.
לבדוק מבחנים קודמים
על מנת להבין טוב יותר את פורמט המבחן המצפה לכם, כדאי לבדוק מבחנים קודמים ולקבל מושג מה צפוי לכם. גם הסילבוס של הקורס עשוי לשמש כמדריך המסביר כיצד המבחנים ידורגו ויעוצבו, כך שלא יהיו לכם הפתעות.
תרגול ושינון מובילים להצלחה
נצלו את דרכי הלמידה המתאימות לכם כדי שתוכלו לקלוט באופן הטוב ביותר את מרב המידע. אנשים רבים נוטים לחשוב שהדרך היחידה ללמוד היא לקרוא בספרי הלימוד או לעיין בהערות. אבל האמת היא שאתם יכולים לשלב בלמידה דרכי למידה אחרות שיהפכו את ההתכוננות שלכם למבחן לחוויה מעניינת יותר. בנוסף, ככול שתוכלו לקלוט ולזכור מידע רב יותר, כך ייטב.
הנה כמה רעיונות לדרכי למידה שעשויות להתאים לכם:
ענו על מבחני התרגול
מורים רבים מספקים בחינות קודמות המאפשרות לסטודנטים לבדוק את הידע שלהם. מבחנים אלה יעזרו לכם להבין כיצד מעוצב המבחן וכמה זמן ייקח לכם לענות על כל שאלה.
- הכינו תרשים זרימה
שרטוט תרשים זרימה של נושאי המבחן, יעזור לכם לקבע בזיכרון את ׳התמונה הגדולה׳ של הנושאים ואת הקשרים בין הפרטים המרכזיים. ׳התמונה הגדולה׳ מעניקה מבט-על שיכול להגביר את תחושת השליטה בחומר, ובד בבד להבהיר מה עדיין לא לגמרי ברור לכם.
צפו בסרט תיעודי בנושא המבחן
כדי ללמוד, אתם לא חייבים לדבוק אך ורק בחומרי הקורס הכתובים. נסו לחפש סרטונים תיעודיים על הנושא הנלמד, כדי לקלוט מידע נוסף ולהעמיק את הלמידה שלכם בצורה מהנה.
צרו כרטיסיות הבזק (Flash cards)
עצם יצירת הכרטיסיות כבר עוזרת ללמידה. יצירת הכרטיסיות עוזרת לכם להפריד בין עיקר וטפל, ומכוונת אתכם להשקיע את הזמן קודם כל במידע החשוב ביותר ורק אחר כך בפרטים הפחות חשובים.
לאחר יצירת הכרטיסיות השתמשו בהן כדי לבדוק את עצמכם. לשימוש יעיל בכרטיסי ההבזק, כדאי לראות את הטיפים של תומס פרנק (Thomas Frank) בסרטון שלו ביוטיוב (How to Study Effectively With Flash Cards – College Info Geek).
השתמשו בקידודי צבע
יצירת הבדלה חזותית בין סוגי המידע השונים יכולה לעזור לכם להפנים את החומר. השתמשו בקידודי צבע כדי להדגיש כל סוג של מידע. כך תוכלו להפריד בקלות בין סוגי המידע השונים ולהקל על הלמידה והזיכרון.
השתמשו בטכניקות שינון ובלמידה אקטיבית ופרואקטיבית
טכניקות שינון, כמו שימוש במכשירי זיכרון (Mnemonic devices) או חיבור מילים למנגינות, יכולות לעזור לכם לזכור את פרטי המידע שלמדתם. כשמגיע יום המבחן, תוכלו להשתמש בכול מה שהשלכתם לתוך הזיכרון שלכם, ולכתוב לעצמכם לפני תחילת המבחן, תאריכים חשובים, נוסחאות וכו׳.
עם זאת, קחו בחשבון שכדי להפנים טוב יותר את החומר, לא די לשנן אותו. כדי להשיג למידה אפקטיבית, אספו שאלות הנוגעות לנושא ונסו לענות עליהן. כשאתם נתקלים בבעיה, במקום להתייאש, הפעילו חשיבה פרואקטיבית. כלומר, התמקדו בהגדרת הבעיה ונסו לזהות מה בדיוק לא ברור לכם וכיצד תוכלו להתגבר על בעיה זו.
לבסוף, זכרו שהיכולת שלכם להצליח בבחינה תלויה פחות במזל והרבה יותר במשמעת העצמית, ובנכונות שלכם לגייס את עצמכם למשימה ולהתכונן לבחינה בדרך המתאימה לכם. בהצלחה!!!
אולי יעניין אותך גם
- שילוב עבודה ולימודים
- מסלולי הלימוד הפופולריים ב-2023
- 6 מקצועות לימוד אקדמיים שתמיד מבוקשים בשוק
- התחומים המבוקשים ביותר ללימודי תואר שני