האם לבחור בתואר ראשון או בלימודי תעודה?
תואר ראשון לעומת לימודי תעודה
האם ללמוד משהו שאתם ממש אוהבים, גם אם תקבלו בסוף תעודה ולא BA, או ללמוד במסלול שמוביל לתואר ראשון שיוכל לעזור לכם להתקדם ולהתקבל לעבודה טובה בעתיד? הבחירה מה ללמוד והיכן, היא אחת ההחלטות החשובות שתקבלו במהלך החיים שלכם. אז איך תוכלו להגיע להחלטה הנכונה ולבחור בלימודים אשר מתאימים לכם?
הדילמה אם כך היא: האם לעקוב אחר הלב שלכם וללמוד משהו שאתם באמת משתוקקים לעסוק בו, בלי קשר למקום אליו הוא עשוי להוביל אתכם, או להעדיף לימודי תואר ראשון, שעל פניהם נראים כנתיב סלול היטב לקראת קריירה מבטיחה יותר?
ללמוד מה שאתם אוהבים
אם תשאלו סטודנט, ״מה היית מעדיף ללמוד לו היה מובטח לך שתקבל את ג׳וב החלומות שלך?״, סביר להניח שהתשובה לא תתאים למסלול הלימודים בו הוא לומד כרגע, בין אם הוא לומד לקראת תואר בכלכלה ובין אם הוא במסלול ללימודי חינוך. זאת, מכיוון שבדרך כלל השאיפות שלו כבר הספיקו להצטמק על ידי אלה ש׳יודעים הכי טוב׳ מה נכון ומה לא נכון בחיים.
רוב האנשים שימליצו לכם ללמוד לתואר ראשון (גם אם תצטרכו קודם ללמוד במסגרת מכינה קדם אקדמית כדי לעמוד בתנאי הקבלה), מרוכזים אך ורק בסיכויים שלכם למצוא עבודה מתאימה בעתיד. אנשים נוטים בדרך כלל, לא להמליץ על למידה של תחומים אשר נחשבים בעיניהם כלא מציאותיים. כתחומים שאין פרנסה בצדם.
אבל האם באמת ההחלטה, ׳מה ללמוד?׳, צריכה להתחשב רק במה שיכול להגביר את הסיכוי לקבל עבודה טובה? בלאו הכי קשה להצטרף היום לשוק העבודה, אז למה לא לנסות להשתלב בעבודה בתחום שאתם באמת נהנים לעסוק בו?
הרעיון לבחור במה שאתם אוהבים, למרות הסיכונים, לא מוצא חן בעיני כולם – בעיקר בעיני ההורים והמורים – אבל יש המאמינים שהרבה יותר הגיוני להתמקד בזה מאשר אך ורק באפשרות למצוא עבודה. כבר אמר סטיב ג׳ובס, ש״הדרך היחידה לעשות עבודה נהדרת היא לאהוב את מה שאתה עושה״.
תרומה לאושר ולרווחה האישית
בטווח הארוך, ההחלטה ללמוד תחום לפי בחירתכם, ולעבוד בקריירה שעוסקת במה שאתם אוהבים, אמורה להשפיע לטובה גם על האושר ועל תחושת ההגשמה העצמית שלכם. אלה תכונות אשר לא מושפעות אך ורק מרמת ההכנסה. להפך, מחקרים מלמדים שקיים מתאם קטן ביותר בין גובה המשכורת לבין שביעות הרצון של האנשים מהעבודה שלהם.
אמנם, קיימות מעט מאוד סיבות למה לא ללמוד מה שאתם באמת רוצים, יחד עם זאת, רק אתם צריכים לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם, כי שום טענה כנגד ההחלטה שתקבלו, לא תוכל לנטרל את החרטות שתחושו בעתיד, כשתראו אנשים בני גילכם ובעלי יכולת דומה לשלכם, מצליחים בתפקיד שתמיד חלמתם שיהיה שלכם.
ניקח לדוגמא לימודים בחוג ללימודי תאטרון חינוכי קהילתי. אם אתם אנשים יצירתיים שהתשוקה שלכם היא עולם התיאטרון, זו הזדמנות עבורכם לרכוש השכלה אקדמית בתחום שבו תרצו לעסוק בעתיד. במיוחד כאשר המגמה מציעה שילוב בין לימודים אקדמיים לבין רכישת מיומנויות אמנותיות ויצירתיות.
לשלב תואר ראשון עם לימודי מקצוע
הדרך הטובה ביותר להבטיח לעצמכם גם השכלה אקדמית וגם עיסוק בתחום שמעניין אתכם היא לבחור בלימודים לתואר ראשון משולבים עם לימודי מקצוע. כך תוכלו לקבל תעודה במקצועות כגון:
- תואר ראשון ולימודי תעודה כיועץ משכנתאות וכלכלת בית.
- תואר ראשון ולימודי תעודה כחשב שכר בכיר.
- תואר ראשון ולימודי תעודה בניהול פרוייקטים.
- תואר ראשון ולימודי תעודה בייעוץ ופיתוח ארגוני.
- תואר ראשון ולימודי תעודה בהנחיית קבוצות בארגונים.
דוגמה למאפיינים של לימודי תעודה בתחום מנחי קבוצות בארגונים
קורס מנחי קבוצות בארגונים יעניק לכם, כסטודנטים היכרות עם עולם הצוותים והקבוצות בארגונים ויקנה לכם מיומנויות, כלים ומודעות עצמית – כך שתוכלו לעבוד כמנחי קבוצות וצוותים באופן מקצועי בארגונים ובמוסדות שונים בארץ.
הנושאים הנלמדים בקורס זה כוללים, בין השאר:
- מבוא לעולם הקבוצות
- התפתחות קבוצות וצוותים
- תפקידים פסיכולוגיים בקבוצה
- הנחייה, ניהול קבוצות, מנהיגות ותפקיד המנחה
לבחור בלימודי תעודה
אם אתם מחפשים לימודים מעניינים, לא על מנת לקבל תואר אקדמי, אלא כדי ללמוד משהו שמעניין אתכם, או אולי כדי לעשות הסבה מקצועית – תוכלו לבחור במסלול של לימודי תעודה.
לאחר שתבדקו שהמוסד החינוכי אכן מציע לכם מסלול בתחום שמעניין אתכם, תוכלו גם לברר מהו סוג התעודה שתקבלו. קיים היום היצע עשיר מאוד של לימודי תעודה, בתחומים שונים, החל ממקצועות ייעוץ והנחיה וכלה במקצועות המחשב והאינטרנט.
תוכלו להירשם ללימודי תעודה באחת המכללות, וכמשתלמים בקורס שכזה תוכלו ליהנות מכול השירותים והמתקנים שעומדים לרשות הסטודנטים במכללה, כלומר מהספרייה, משירותי הצילום, מחנות אקדמון וכמובן מהקפיטריות.
הנה כמה דוגמאות לקורסים המעניקים לסטודנטים שעברו בהצלחה את הקורס, תעודה מטעם היחידה ללימודי המשך וללימודי חוץ של המכללה:
קורס להכשרת חוקרים פרטיים
הקורס מכין אתכם לקראת בחינת משרד המשפטים. בישראל, החוקרים הפרטיים יכולים לפעול כאחת מזרועות מערכת אכיפת החוק בשירות האזרחים.
נושאי הלימוד הם מגוונים ועוסקים בין השאר בתחומים הבאים:
- אומנות התשאול
- חוק החוקרים הפרטיים
- חקירה פלילית
- ניתוח זירת העבירה
- התייחסות לדברים המשפיעים על ראיית הדברים על ידי העד, היכרות עם לחצים המופעלים לעתים על חוקרים, היכרות עם גורמים המשפיעים על הנחקר לשתף פעולה, ועוד.
- תהליך החקירה כולל עקרונות מילוליים, ותרגול המתמקד בשחזור של זירות בהן בוצעו עבירות.
בקורס זה יש גם אפשרות להרחיב את הלימודים למסגרת אקדמאית, אשר בה נלמדים נושאים כגון:
- תיאוריות בקרימינולוגיה – תיאוריות העוסקות בהבנת הפשיעה תוך היכרות עם הפשיעה והסטייה החברתית.
- דיני עונשין – התפתחות המשפט הפלילי, מקורות דיני העונשין בישראל, המחשבה הפלילית והמעשה הפלילית ועוד.
- סייגים לאחריות הפלילית – הכרת הדין הפלילי בנושא זה בישראל.