כנס הגליל הרביעי לניהול וכלכלה
נושא הכנס: ניהול נדל"ן.
הכנס התקיים ב 22.11.16
הכנס התקיים ב 22.11.16
תקציר כנס הגליל הרביעי לניהול וכלכלה במכללה האקדמית גליל מערבי
“הממשלה מאמינה בפתרונות קסם, ‘מדיניות הארי פוטר’. זוגות צעירים לא יכולים לחלום על דירה מרוב היטלים בזמן שמי שגר במגדלי אקירוב או בכפר שמריהו לא משלם גרוש מעבר למיסוי המקובל. זה שר אוצר חברתי?!”
הח”כ פרופ’ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) תקף בחריפות את אוזלת היד הממשלתית בניהול משבר הנדל”ן, במהלך כנס הגליל הרביעי לניהול וכלכלה במכללה האקדמית גליל מערבי, שעסק בנושא והציע סדרת פתרונות משלו.
פרופ’ טרכטנברג התרעם על הטיפול הלקוי במשבר ועל ה”גימיקים” (מע”מ אפס, דירה למשתכן, מיסוי דירה שלישית) המזלזלים בהם השתמשה ומשתמשת הממשלה בניסיון לפתור את הסוגיה בשנים האחרונות. “לא הפנימו את גודל המשבר. זהו המשבר החברתי הגדול ביותר אתו נאלצת המדינה להתמודד מאז ההיפר-אינפלציה בתחילת שנות ה-80.” טרכנטברג המחיש את היקפו וגודלו של השבר בכך שציין כי נוגע לכלל הציבור, למעט המאיון העליון והוסיף ווידוי אישי: “יש לי שתי בנות נשואות וידנו אינה משגת לעזור להם ברכישת דירה. העשירונים האמצעים צריכים לגייס כל חודש יותר משליש מההכנסות שלהם. אם זה המצב מה יגידו החמישונים התחתונים? זה קוטע את האופק של דור שלם שרואה את חלום הדירה מתרחק ממנו.”
פרופ’ טרכטנברג המשיך בטון הביקורתי: “המשבר הזה הוא ‘מייד אין יזרעאל’ כמעט ללא גורמים חיצוניים. מיליון אנשים יצאו לרחובות וזעקו לפני חמש שנים. הכתובת הייתה על הקיר. אז ועכשיו הכתובת הזו היא הממשלה, שהאחריות לפתרון המשבר מונחת לפתחה”.
כראיה תיאר פרופ’ טרכטנברג את רצף העוולות, לטענתו, המשתקים את שוק הדיור: “במקום לפגוע בעצמאים ובפנסיונרים שחסכו שקל לשקל על גבי שנים והגיעו לדירה שלישית באופקים או בעכו עדיף למסות את בעלי “דירות הרפאים” ולהגדיל את מס הרכישה לכדי 15% כך ניתן יהיה להגביל באופן אפקטיבי כניסת משקיעים לשוק הנדל”ן.”
לגבי הנתונים המצביעים על עלייה איטית בהיצע הדירות, התריס פרופ’ טרכטנברג כלפי הממשלה: “מתהדרים על כך שסוף סוף הגענו השנה ל-50,000 התחלות בניה חדשות. דרושות כ-60,000 דירות בשנה בכדי לעמוד בקצב הביקוש כתוצאה מהריבוי הטבעי, ומשפרי הדיור. ומה עם הגירעון של כ- 100,000 הדירות שנוצר ב-8 השנים האחרונות?! המספרים לא משקרים יש כרגע חוסר של יותר מ-100,000 דירות עבור משקי הבית בישראל”.
“המדינה התמכרה לשרשרת המיסוי בנדל”ן”-
פרופ’ טרכנטברג קבע כי הבעיה נעוצה במיסוי הגבוה: כיום הכנסות המדינה מתחום הדיור בכל שרשרת המיסוי מגיעות ל-22- מיליארד שקל – 8% מהכנסות המדינה. אחוז זה הוכפל בפחות מעשור. הכנסות רשות מקרקעי ישראל ב-2015 היו יותר מ-9 מיליארד שקל, המיליארדים האלו נלקחים ישירות מהכיס של הזוגות הצעירים, והמדינה התמכרה למימון הזה”.
כפתרון הציע פרופ’ טרכטנברג כי תינקט מדיניות מפורשת של שחרור קרקעות בכדי לבנות 60,000 דירות כל שנה כאשר חלקם הגדול צריך להיות מיועד לדיור בר השגה אמיתי שזוגות יכולים לשכור דירה לאורך זמן ולא לפי מחיר השוק. “זה אפשרי וקורה בניו ג’רזי ובניו יורק ולא בצפון קוריאה. אנחנו לא יודעים לעשות את זה.”
הצעת ייעול נוספת שהעלה הייתה בניה לגובה: “שאני מסתכל על קו הרקיע ברמת גן ותל אביב זה נראה כמו רומא בזמן אוגוסטוס. בתל אביב זה 4 קומות. בטח השטח שלנו זה כמו קנדה?” הוסיף בציניות. “האוכלוסייה גדלה בקצב של 2% לשנה כמו שאף מדינה מערבית לא גדלה. איפה נשכן אותם?
צריך להעביר חוק על כך שקו הרקיע בישראל לא יוכל לרדת מ 8 קומות אחרת כל מדינת ישראל יסתם ע”י אספלט ובטון”, קבע.
פרופ’ טרכטנברג לא התעלם מסוגי