קורס סייבר – מבין המקצועות הנחשקים ב-2024
לימודי סייבר – מבין הקורסים המבוקשים והפופולריים בדיגיטל
פשעי סייבר הם ללא ספק האיומים הגדולים ביותר בימינו והם מטילים מורא על מוסדות, ארגונים ועסקים ברחבי העולם. גניבת נתונים היא היום מחזה נפוץ, תכוף וחמור מאוד. למשל, 3 מתוך 10 גניבות הנתונים הגרועות ביותר בכול הזמנים, התרחשו ב-2019 ולפי המומחים, שנת 2020, צפויה להיות הגרועה ביותר אי פעם מבחינת איומי הסייבר.
ככול שהמוסדות השונים מאמצים לעצמם טכנולוגיות חדשות לייעול הגנת הסייבר שלהם, כך גם עולה הסיכון שלהם להיחשף להתקפות סייבר. מצב זה גורם לכך שיותר ויותר מוסדות מעסיקים מומחים לאבטחת סייבר, וקורסים רבים מציעים לימודי סייבר, הן למתחילים והן לבעלי מקצוע מנוסים בתחום ה-IT (Information Technology).
מה זה אבטחת סייבר?
אבטחת סייבר עוסקת באבטחת מידע ונתונים והיא כרוכה בקביעת האמצעים הנחוצים למניעת שחיתות או למניעת גישה בלתי מורשית לנתונים, וליישומם. את אבטחת הסייבר מנחים שלושה מרכיבי ליבה:
- סודיות – הרשאה, המאפשרת גישה לנתונים, אמורה להינתן רק לאנשים מורשים.
- יושרה – הנתונים אמורים להיות מאוחסנים בצורה מדויקת.
- זמינות – האפשרות לגשת לנתונים צריכה להינתן לאנשים המורשים בלבד ורק כשעולה הצורך.
בנוף הדיגיטלי של זמננו, בוגרי קורס סייבר מציעים לכול חברה, גדולה או קטנה, כלים ואמצעים לאבטחת סייבר. מן הסתם, ככול שהטכנולוגיה מתקדמת כך גם מופיעות סכנות סייבר חדשות, לכן הארגונים מחפשים מומחים לאבטחת סייבר שימשיכו להתעדכן וללמוד ללא הרף, יאתרו את סיכוני הסייבר בזמן ויקטינן את איומי הפריצה.
מה לומדים בקורס סייבר?
קורס סייבר במכללה מופעל במסגרת לימודי חוץ. לדוגמה, קורס מיישם הגנת סייבר הוא קורס במכללה, שמיועד לאלה שרוצים להתקבל לעבודה בתפקיד של ׳מיישם סייבר׳.
באופן כללי, קורס סייבר אמור לשלב למידה עיונית עם למידה מעשית ולהציע לסטודנטים אימון ותרגול חווייתיים שיציידו אותם בידע ובכלים הנדרשים לעבודה בתחום זה.
לימודי סייבר ואבטחת מידע
תכנית הלימודים בקורס אבטחת סייבר כוללת, בין היתר, את המאפיינים הבאים:
- לימודים אשר משלבים בין עולם הסייבר לבין עולם הרשתות
- לימודים המבוססים על העברת תכנים אשר הותאמו במיוחד לדרישות שהשוק מציב לאנשי המקצוע השונים הפועלים בתחום אבטחת הסייבר.
- תכנית לימודים אשר מכינה את הבוגרים למבחני הסמכה ולתפקידים בתחום אבטחת סייבר.
- תכנית לימודים המועברת על ידי צוות מרצים שהם ממומחי הסייבר המובילים בתחום האבטחה, אנשי מקצוע בעלי ותק רב בתעשייה, אנשים מנוסים שיכולים להעניק לסטודנטים את הכלים והידע הנדרשים כדי להתמודד עם איומי הסייבר הנפוצים בעולם בימים אלה, ולהתכונן כראוי לאיומי הסייבר העתידיים.
תכנית הלימודים של קורס אבטחת סייבר כוללת מגוון נושאים המקיפים את התחום מכל צדיו, כגון:
- מבוא לתכנות
- תקשורת נתונים
- אבטחת מערכות הפעלה
- אבטחת רשתות תקשורת
- טכנולוגיות אבטחת מידע וסייבר
- פיתוח מאובטח, פייתון (Python), האקינג (Hacking) ותגובה לאירועי סייבר
- מבוא לעולם הסייבר ואבטחת מידע
קורס סייבר למתחילים
קורס אבטחת סייבר מתאים גם לאנשים שלא הייתה להם עד כה נגיעה בנושא. כלומר, למתחילים.
למעשה, קורס אבטחת סייבר מיועד לכול אדם שיש לו זיקה טכנולוגית שמעוניין לרכוש את הידע והכלים שיאפשרו לו לעסוק בתחום אבטחת הסייבר. עם זאת, תכנית הלימודים מתאימה למועמדים שנמצאים בכול רמות הידע של עולם הסייבר:
- הן למתחילים שרוצים להצליח להשיג את המשרה הראשונה שלהם בתחום הסייבר
- והן לאנשי IT מקצוענים ובעלי ניסיון שרוצים לעבור התמחות ספציפית בתחום אבטחת הסייבר.
כל בוגרי הקורס שיעברו את מבחני ההסמכות הבינלאומיות (הסמכות בסייבר, בתקשורת ובמערכת ההפעלה לינוקס) – יקבלו הסמכה שתפתח בפניהן דלתות רבות לאפשרויות תעסוקה שונות בשוק הרחב.
כמה זמן אורך קורס סייבר?
– קורס סייבר מקוון כולל 360 שעות לימוד.
- הלימודים נערכים פעמיים בשבוע.
- הלימודים נמשכים 10 חודשים.
מה הם תנאי הקבלה ללימודי סייבר?
ההרשמה לקורס הסייבר מיועדת לאנשים המעוניינים בתחום, בין אם אתם בעלי B.A במסלול של תואר רב תחומי, ובין אם אין לכם השכלה אקדמאית. מה שבסופו של דבר יקבע אם תתקבלו ללימודים הם:
- הצלחה במבחן המיון הראשוני שאמור לבחון את ההתאמה שלכם לקורס
- הצלחה בראיון האישי
מהם התפקידים הפופולריים ביותר בתחום אבטחת הסייבר?
כאמור, בקורס סייבר לומדים אנשים שזה עתה מתוודעים לנושא, לצד אקדמאיים, אנשי מקצוע בעלי ניסיון בתחום הלימוד שלהם (מן הסתם, חלקם מתחום המחשוב וה-IT). השוק מציע לבוגרי הקורס מגוון של תפקידים בתחום הסייבר, בהם יוכלו להשתלב, כגון:
- מיישם סייבר
- מגן סייבר
- אנליסט סייבר
- תמיכה טכנית (עם התמחות בסייבר)
- מנהל רשתות (עם התמחות בסייבר)
- חוקר סייבר
- ארכיטקט סייבר
- בודק חדירות
- מנהל אבטחת מידע
- SOC –Security Operations Center
פירוט של כמה מהתפקידים בתחום אבטחת הסייבר
מגוון תפקידים יכול להיות מנת חלקם של בוגרי קורס סייבר, תלוי כמובן גם בהכשרות האקדמאיות והמקצועיות הנוספות שלהם.
מהנדס אבטחת סייבר
מהנדס אבטחת סייבר מדווח לרמת הניהול הגבוהה בארגון. מהנדס אבטחת סייבר אחראי על הגנת העסק או הארגון מפני האקרים והתקפות סייבר אחרות. הגנה זו מושגת באמצעות גישה הנדסית המיועדת לעצור התקפות מתקדמות וליישם מערכות לאבטחת סייבר.
מה כולל תפקידו של מהנדס אבטחת סייבר?
- יישום אמצעים לאבטחת סייבר
- הפחתת סיכונים של פשעי סייבר
- חקר בעיות אבטחת סייבר, ופתרונן
- פיתוח מדיניות ופרוטוקול לאבטחת הסייבר
מהנדס אבטחת סייבר צריך להיות בקיא:
- במערכות תחזוקה
- באמצעים לשיפור האוטומציה
- .בשיטות שמאפשרות לזהות איומים
לא די בתואר ראשון כדי להתקבל לתפקיד של מהנדס בדרגה בכירה. לתפקידים בכירים נדרש תואר שני עם ותק של 3 שנות עבודה, לפחות.
אנליסט אבטחת הסייבר
הערכת איומים היא מרכיב חשוב באבטחת הסייבר. תפקידו של אנליסט אבטחת סייבר הוא לפקוח עין על כל איום ועל כל חולשה שעלולים לפגוע ברשת של הארגון.
עבודתו החשובה של אנליסט אבטחת הסייבר מאפשרת לארגון למנוע סיכונים ולהימנע מאחריותיות שעלולה לבוא בעקבות התממשות של הסיכונים הללו.
ארכיטקט סייבר / רשת (network)
ככול שאיומי הסייבר הולכים ומתפתחים, כך גם מתפתחים כלי אבטחה חדשים שנועדו לאבטח את נתוני הארגון. ארכיטקט סייבר חייב להתעדכן לגבי כול איום חדש שצץ בעולם הרשת, ולהכיר את כל כלי האבטחה החדשניים ביותר.
אדריכלי רשת מעצבים, בודקים ומיישמים רשתות מחשבים יעילות וחסכוניות, כולל:
- רשת אזורית רחבה (WAN – Wide Area Network)
- רשת מקומית (LAN – Local Area Network)
- חיבורי אינטרנט
- ומערכות אחרות לתקשורת נתונים
כדי למנוע התקפות ואיומים עתידיים, אדריכלי הרשת נוקטים בגישות של האקרים, ומצליחים לזהות חולשות ברשת, עוד לפני שהארגון מותקף. כאשר אדריכל הרשת מגלה מקומות פגיעים, הוא מיישם תיקוני אבטחה ומשדרג את התוכנה והחומרה.
אדריכלי רשת הם עובדים ברמה גבוהה שפועלים בצמוד להנהלה הבכירה, על מנת להבטיח שאמצעי האבטחה והפרוטוקולים אכן תואמים את היעדים העסקיים.
יועץ אבטחת סייבר
יועץ אבטחת סייבר הוא מומחה באבטחת סייבר שתפקידו לסייע לארגונים לבדוק ולשפר את רמת אבטחת הסייבר שלהם. יועצים אלה בודקים ומעריכים את הרשת בארגון, במטרה לנסות ולזהות חולשות שעובדי הארגון לא השכילו לגלות.
השוק מציע היום הזדמנויות רבות לעובדים כיועצי אבטחת רשתות, והן נעות בין תפקיד בסיסי, ברמת העובד המתחיל, לבין תפקיד מתקדם, שמאויש בדרך כלל על ידי עובד ותיק ומנוסה יותר.
מנהל אבטחת סייבר
המערכות המשרתות את הרשת הארגונית, במיוחד כשמדובר בארגון גדול, נוטות להיות עצומות ומגוונות. כדי להבטיח שהרשת לא תיפגע בשום צורה שהיא, אמור מנהל אבטחת הסייבר לפקח על תכנית האבטחה שנועדה להגן על הרשת או על מערכות אחרות המפעילות את הרשת.
תפקידו של מנהל אבטחת סייבר עשוי לכלול:
- מעקב אחר הרשת / מערכות הרשת
- תכניות בדיקה ובקרה
- תחזוקה ושמירה על כלי אבטחת הרשת
- לוודא שמדיניות האבטחה מתקיימת ככתבה וכלשונה
תפקידו של מנהל אבטחת סייבר הוא טכני למדי, ומחייב את בעל התפקיד להיות בעל השכלה בנושא אבטחת סייבר ובעל ניסיון רב בנושא.
אנשי SOC – Security Operations Center
SOC הוא מרכז לפעולות אבטחה, שכולל צוות אבטחת מידע האחראי על המעקב ועל ניתוח מצב אבטחת הסייבר של הארגון, באופן שוטף. מטרתו של צוות ה-SOC היא לאתר, לנתח ולהגיב על אירועי אבטחת סייבר, על ידי שילוב של פתרונות טכנולוגיים ומערכת תהליכים חזקה.
מרכז פעולות אבטחה מאויש בדרך כלל על ידי אנליסטים ומהנדסים וכולל גם מנהלים אשר מפקחים על הפעולות הננקטות לאבטחת הסייבר.
אנשי SOC עובדים בשיתוף פעולה עם הצוותים האחראים על תגובה במקרה של פגיעה בארגון, על מנת להבטיח טיפול מהיר בבעיה, מיד עם גילוי הפגיעה.
מיישם סייבר
מיישם סייבר אחראי על הטמעת אמצעי ההגנה לאבטחת הסייבר בארגון, ועל הפעלתם. למעשה, מיישם סייבר הוא הראשון שמגיב במקרה של התקפת סייבר, ופועל מידית לבלימת ההתקפה ולמניעת יכולתה לפגוע בנתוני הארגון.
מגן סייבר
מגן סייבר הוא איש מקצוע בתחום אבטחת הסייבר, מומחה שמסוגל להפעיל את הכלים והתוכנות המתאימים להגנה על הארגון מפני התקפות סייבר שונות. כדי להיות מגן סייבר מוצלח, עליו להכיר את הפרוטוקולים ואת מנגנוני התקשורת השונים, ולהיות מצויד בכלים ובמיומנויות שיאפשרו לו להפעיל, במקרה הצורך, את שלל הטכניקות המיועדות להגנה על הסייבר של הארגון.
אנליסט תוכנות זדוניות
למרות צמצום ההתקפות באמצעות תוכנות זדוניות (malware), הן עדיין מהוות איום לא מבוטל. לדוגמה, ההתקפות שביצעו תוכנות זדוניות בארה״ב, בשנת 2019, ועמדו על 4.8 מיליארד התקפות. אין ספק שהתוכנות הזדוניות עדיין מהוות סיכון משמעותי לתאגידים ולארגונים השונים.
כדי למנוע התקפות ופגיעות על ידי תוכנות זדוניות, מעסיקים הארגונים אנליסטים ״זדוניים״, שהתמחו ביכולת לזהות מבעוד מועד, סכנות כמו:
- וירוס
- סוס טרויאני או
- תולעת
לפי הערכת המומחים, עד לשנת 2023, שוק אבטחת הסייבר העולמי יהיה שווה סכום מדהים של 248.26 מיליארד דולר.
תחום אבטחת הסייבר מציע אפשרויות תעסוקה רבות, בעיקר בגלל מחסור במומחים בתחום זה. לכן תוכלו:
- לעבוד כשכירים, כחלק מצוות האבטחה בעסק, או
- להקים סוכנות ייעוץ משלכם ולהעניק שירות לחברות ולארגונים שלא מעסיקים צוותי אבטחת סייבר פנימיים.
קריירה בתחום אבטחת הסייבר היא אמנם משתלמת מאוד, אבל מחייבת אתכם להיות רעבים לידע וסקרניים ׳ללא הפסקה׳. רק כך תוכלו להבטיח שמערך המיומנויות שלכם יתפתח יחד עם האתגרים העתידיים שכנראה לא יפסיקו לאיים על ארגונים, מוסדות ועסקים ברחבי העולם.