עובדות על קרימינולוגיה
קרימינולוגיה - הרבה יותר מעוד פרק של דקסטר
פסיכולוגיה קרימינלית, עבודה בלשית לאיתור עבריינים, תיאוריות התנהגותיות וסיורים בבתי כלא ומשפט, הם רק חלק מהדברים הנלמדים בתואר ראשון בקרימינולוגיה. הנה עוד כמה עובדות מפתיעות, מיתוסים, ודברים שרצית לדעת על קרימינולוגיה ועל התואר, ולא היה לך את מי לשאול
אחד הנושאים המרתקים ביותר את האדם הוא הקרימינולוגיה. תורת הפשע מספקת לא רק את היצר שלנו ואת בחינת הגבולות של מה מותר ומה אסור, אלא גם את ההסתכלות על החברה בה אנו חיים וההזדמנות לתקן אותה. קרימינולוגיה עוסקת בהבנת מעשים והתנהגויות המוגדרים כסוטים מבחינה חברתית, משפטית או קלינית, וככאלו שיש להם אופי של פגיעה. היא כוללת היבטים שונים של התייחסות לפשיעה; מחוק ומשפט, דרך חברה ועד לפסיכולוגיה. מטרת הקרימינולוגיה היא לחקור ולהבין את ההתנהגות הסוטה מהנורמה החברתית, לבדוק מהם הגורמים המובילים לעבריינות וכיצד ניתן להתמודד איתה. בעוד שבעיני רוחנו אנחנו רואים את העבריינים כרוצחים ואנסים, בדרך כלל, הרי שבקרימינולוגיה מדובר גם בנוער חוסה ובמצוקה, התמכרות לסמים, זנות, נשים מוכות ובני אדם נורמטיביים שנקלעו לסטייה חברתית.
למידע נוסף על לימודי קרימינולוגיה הקליקו כאן >>
תכנית הלימודים לתואר ראשון בקרימינולוגיה כוללת לימודים תיאורטיים ומעשיים, אשר מכינים את הסטודנט לעבודה לאחר התואר. לימודי התיאוריה כוללים פסיכולוגיה קרימינלית, ניתוח המבנה הנפשי של הפושעים ובגורמים להתנהגותם; עבודה בלשית לאיתור עבריינים, תיאוריות פסיכולוגיות התנהגותיות ועבודה מחקרית וסטטיסטיקה של הפשע. לצד אלו מתקיימים גם התנסויות מעשיות וסיורים בבתי כלא ומשפט, מוסדות גמילה או בריאות הנפש וכדומה.
מאחר שרובנו מכירים את עולם הפשע מהטלוויזיה והקולנוע, שלא תמיד מתכתבים עם המציאות, מיתוסים רבים נקשרו בקרימינולוגיה. בכתבה שלפניכם אספנו את:
10 העובדות המפתיעות, המיתוסים והדברים שאתם פשוט חייבים לדעת על התואר הראשון בקרימינולוגיה, ולא היה לכם את מי לשאול.
-
חשבתם שתואר בקרימינולוגיה מיועד רק עבור עבודה במשטרה? תנו לנו לנפץ לכם מיתוס: מעבר לפענוח מקרי פשע, יש עוד המון מה לעשות בתחום הזה. התואר פותח את הדלת להרבה מקצועות אחרים, ומאפשר שיקום אסירים ועבריינים, עבודה בעולם בריאות הנפש, נגמלים מסמים, נשים מוכות, ילדים ונוער בסיכון, טיפול במשפחות במצוקה, ועבודה ביחידות לקידום נוער ברשויות המקומיות. התואר מיועד לכל מי שההתנהגות האנושית מעניינת אותו, ולמי שאינו בהכרח מעוניין להיות עובד סוציאלי, אבל כן רוצה לעבוד עם משפחות וילדים בהיבט של שיקום (עוד מידע על מה עושים עם תואר ראשון בקרימינולוגיה).
-
מבין המקצועות ההומניים, קרימינולוגיה הוא אחד מהמקצועות היחידים שיש לו חיבור אמיתי לפרקטיקה, וניתן לעבוד כבר עם סיום התואר הראשון; שלא כמו בפסיכולוגיה, לדוגמה, שעל מנת לעבוד בתחום יש לסיים תואר שני לפחות. בוגרי התואר עובדים בקשת רחבה של מרכזים וארגונים לטיפול בנשים וילדים נפגעי אלימות או פגיעות מיניות; בארגונים המסייעים לאסירים לשעבר או המטפלים במכורים לסמים; במשטרה וכוחות הביטחון, כמו גם בשירות בתי הסוהר ושירותי מבחן; בתחום בריאות הנפש במסגרות קהילתיות או אישפוזיות; עבודה עם ילדים ונוער במצוקה בהוסטלים ופנימיות, והם יכולים לפנות למגוון משרות הדורשות תואר אקדמי במדעי החברה.
-
ד”ר חגית תורג’מן מהחוג לקרימינולוגיה במכללה האקדמית גליל מערבי מספרת ש”אל התואר הראשון בקרימינולוגיה פונים הרבה סטודנטים שסיימו לצפות בכל העונות של סדרות הטלוויזיה בנושא פשיעה, ולאורך לימודי התואר הם מגלים שבתחום יש לא רק עבודה בלשית, אלא הרבה פסיכולוגיה, סוציולוגיה, משפטים ואפילו ביולוגיה, שכן במסגרת הלימודים הם לומדים על הקשר בין מוח ופשיעה ואיך עובד המוח האנושי”.
-
עבודת הקרימינולוג היא לא רק בחדרי החקירה. קרימינולוגים גם חוקרים איך ניתן למנוע פשיעה אצל ילדים ונוער, הם עוסקים בתוכניות גמילה ואומדים אילו תוכניות הן טובות יותר או פחות, מעריכים יעילותן של תוכניות שיקום לאסירים ועוד.
-
תנו לנו לנפץ לכם עוד מיתוס: מסתבר שרוב העבריינים, 95% מהם למעשה, הם אנשים נורמטיביים ושפויים בדעתם, היודעים להבחין בין מותר
ואסור. בלימודי הקרימינולוגיה מבינים הסטודנטים איך אדם שכזה מגיע למצב שהוא אונס, גונב, רוצח, או מתמכר לסמים, ומה מביא אנשים עם תפיסה בריאה ונורמלית, לעשות מעשים לא נורמליים. -
אקדמיה זה לא רק תיאוריה. במכללה האקדמית גליל מערבי מאמינים שהקשר עם השטח מאוד חשוב, ולכן, נוסף על לימודי התיאוריה, מעודדים את הסטודנטים להתנסות באופן מעשי בהתנדבות בשירות בתי הסוהר, במשטרה במוסדות נוער ואחרים, החל מהשנה השנייה ללימודים. במכללה עושים את החיבור בין הסטודנטים לבין מקומות ההתנדבות ומלווים אותם. בנוסף, במסגרת הלימודים הסטודנטים יוצאים לסיורים בבתי כלא, מוסדות גמילה, בתי חולים לבריאות הנפש, במעון לזונות פעילות ועוד. כך יכולים הסטודנטים לראות מה בדיוק מעניין אותם בתחום הקרימינולוגיה הרחב כל כך, ולמה הם מתחברים.
-
במהלך תואר בקרימינולוגיה מובאים אל השיעורים אין ספור סיפורים, מקרים ועדויות, וזוהי ההזדמנות של הסטודנטים לעבד את מה שקורה בחברה הישראלית בזמן אמת. הכיתה דנה במקרי פשיעה אקטואליים לצורך עיון ודיון משותף; מנתחת תהליכים שעוברים מוסדות הקשורים לאכיפת החוק; ומעריכה מה יהיו ההשלכות על הפשיעה ודרכי הטיפול.
-
בעוד שלימודי קרימינולוגיה נלמדים ברוב המוסדות כתואר דו-חוגי המשולב עם מקצוע נוסף, במכללה האקדמית גליל מערבי ישנו מסלול התמחות שמאפשר ללמוד רק קרימינולוגיה. המסלול מתגאה בכך שהוא מספק לסטודנטים במכללה מגוון מרצים עם התמחויות שונות שמביאים איתם את כל היבטי הקרימינולוגיה: מחקר, טיפול בעברייני מין, פסיכיאטרים, חוקרי נוער, שיקום נשים ונערות במצוקה, ועוד.
-
בניגוד לתארים אחרים, אל לימודי הקרימינולוגיה מגיעים גם סטודנטים שהם שוטרים, אנשי צבא וכוחות הביטחון וכאלו שכבר עובדים בשירות בתי הסוהר. הם מביאים את הסיפורים שלהם לכיתה, תורמים מהניסיון והידע שלהם ומעשירים את כלל הסטודנטים.
-
סטודנטים לקרימינולוגיה במכללה האקדמית גליל מערבי זוכים לקחת חלק במחקרים גדולים המתבצעים במכללה בנושא ילדים, נוער וצעירים בסיכון. הסטודנטים משתתפים במחקרים, מראיינים, קוראים תיקי בית משפט, נחשפים למחקרים אמיתיים, פוגשים אוכלוסיות ועובדים עם נתוני אמת.