מהצבא האמריקאי ועד חברות הי טק
נוכחות מעצימה – כשהיכולת להצמיח ולפתח הופכת למוקד הניהולי בעולם העבודה החדש
מאת ד”ר עוז גוטרמן ופרופ’ ארי נוימן
הכירו את פלויד לי. כשחוקרים בצבא האמריקאי רצו לשפר את הפיקוד והניהול בצבא, אחרי מלחמת עיראק, הם שאלו חיילים שחזרו מהמלחמה “איזה מפקד נתן לך מוטיבציה להשתפר ולעשות את המקסימום שלך”. השם פלויד לי עלה שוב ושוב.
כשהתחילה המלחמה הוא כבר היה משוחרר, אחרי שירות מכובד מאוד, אבל עם תחילת הקרבות הוא התנדב שוב ולקח פיקוד על פגסוס – מתקן של הצבא האמריקאי בעיראק.
הדבר שהפתיע את החוקרים, הוא שפלויד לי לא היה לוחם ביחידת עילית או צלף אגדי. הוא היה טבח. פגסוס היה חדר אוכל ענק. אבל פלויד לי הפך אותו למסעדת גורמה. הוא קיבל את אותם מוצרי יסוד, אבל השקיע בהכנה. הוא הוסיף בכניסה מארחים שהושיבו את הסועדים. כולם קיבלו תפריטים מהודרים ומקושטים ידנית, שמהם בחרו מנות שף. מלצרים שעברו הכשרה הגישו את האוכל בחיוך ופלויד עבר בין השולחנות כדי לדבר עם הסועדים. הצוות של פלויד תואר כצוות מגובש וחזק, שהאמין בחשיבות העשייה וכל הזמן העלה רעיונות יצירתיים לשיפור.
עולם העבודה החדש הוא כאוטי יותר ויותר. הצורך ביצירתיות של הצוות גדול מאי פעם. בסיטואציה הזו, אחד המשתנים המסקרנים ביותר הוא “נוכחות מעצימה” – היכולת של מנהלות, הורים, מורים ועוד, לעזור לאנשים לצמוח ולהתפתח, להפוך לטובים יותר.
לדעתנו, הידע הזה הוא הבסיס של היכולת לנהל מערכות חינוכיות. זאת הסיבה שכל כך חשוב להכשיר מנהלים למערכות חינוך כפי שאנחנו עושים בתואר השני בניהול במערכות חינוך בחוג לחינוך במכללה האקדמית גליל מערבי!
אז איך עושים את זה בפועל? כשמנסים להבין מה גורם לכך שמנהלות ומנהלים מצליחים לגרום לכך שאנשים סביבם צומחים והופכים לטובים יותר או שהורים מצליחים לסייע לילדיהם לצמוח ולהתפתח, עולים ארבעה פרמטרים מרכזיים:
א- רף גבוה: הם חותרים למצוינות. הם דוחפים לשיפור. הם מצפים לרמה גבוהה ומוכנים להשקיע כדי להגיע אליה.
ב- צייד חוזקות: הם ממוקדים בעוצמות של אנשים סביבם. הם כל הזמן מחפשים במה אנשים סביבם חזקים – מה הכישרונות הייחודיים שלהם.
ג- דוגמה אישית: כמה אתם בעצמכם עסוקים בלמידה והתפתחות? כמה אתם מתייעצים? בלי דוגמה אישית שלכם כל השאר פשוט לא רלוונטי.
ד- הקשבה: הם באמת מעוניינים לשמוע ולהבין את הרעיונות, ההצעות והמחשבות של האנשים סביבם. דעות של אחרים נתפסות בעיניהם כנכס.
זוהי תמונה מאוד אופטימית, כי ארבעת הסעיפים האלה מלמדים אותנו שמדובר ביכולת שניתן לפתח.
מוזמנים ללמוד יותר על נוכחות מעצימה בפודקאסט העתידנות המואזן ביותר בישראל “עולם חדש מופלא“.