רציונאל הכנס

קורות הרפואה בתקופת השואה מהווים נקודת שפל עמוק בהיסטוריה של המקצוע הנאצל ומעלים שאלות יסוד ביחס לתהליכים שהביאו לשואה וביחס למקום המרכזי שמילאו רופאים ומדענים בתקופת הרייך השלישי  .
מארגני הכנס ושותפיו מאמינים כי הפעילות הרפואית שהתחוללה בתקופת השלטון הנאצי  מציבה אתגר מולטי-דיסציפלינרי  שיש בכוחו לתרום להבנה מעמיקה יותר של היבטים מרכזיים בתקופת הנאציזם והשואה ושל ההשלכות  לאחר המלחמה ועד ימינו,  הן על מקצועות הרפואה והמדע והן על רבדים נוספים של הדינמיקה החברתית והמדינית במאה ה-21. ההרצאות שיינשאו בכנס  יציגו היבטים שונים של התחום: רפואיים, היסטוריים, אתיים , ערכיים  וחינוכיים.
בכנס יינשאו הרצאות שיציגו ממצאים ודגשים חדשים ויבחנו מחדש סוגיות כבדות משקל שנידונו בעבר.  ייערך דיון על מקומם של המדענים ואנשי הרפואה בחיזוק האידיאולוגיה הנאציונאל – סוציאליסטית  ועל תרומתם להאצת התפתחות הפתרון הסופי ; יושמעו מחקרים חדשים ביחס לתפקידן של האחיות הגרמניות בשירות האידיאולוגיה הנאצית ; יתקיימו מושבים שיבחנו מחדש סוגיות הקשורות לפשעים שהובילו הפסיכיאטרים, רופאי השיניים , הרנטגנולוגים, הגניקולוגים, חוקרי האנטומיה ואנשי מקצוע נוספים. יידונו מחקרים חדשים על הניסויים הרפואיים הנפשעים וניצול גופות הקורבנות לשימוש המחקר המדעי הן בתקופת השואה והן בעשרות השנים שלאחריה!
בנוסף להעמקת השיח על תהליך ההתדרדרות המוסרית של מערכות הרפואה והרופאים  בגרמניה הנאצית, יידונו  מחקרים חדשים על פועלם של הרופאים היהודים  באזורי הדיכוי השונים בשליטת הנאצים ותידון ייחודיות התגובה היהודית הרפואית בשואה : כיצד זה  כקורבנות נרדפים העמידו היהודים בכוחות עצמם מערך רפואה מקצועי , ערכי ומרשים בתנאי ג’נוסייד .
מטרת הכנס היא להציג מחקרים חדשים ועדכניים  בחקר “הרפואה בתקופת השואה ולאחריה” על כל היבטיה , לדון בסדר היום המחקרי בתחום ולהאיץ שיתופי פעולה בינ”ל לקידום המחקר , ההוראה והשיח הציבורי.
במהלך הכנס תצא קריאה  לכלול פרק חשוב זה בהיסטוריה של הרפואה כלימוד חובה בכל הפקולטות לרפואה בעולם . יוצגו תכניות הוראה וחומרי לימוד .
משתתפי הכנס מאמינים כי לימוד וחקר של קורות הרפואה בשואה ולאחריה הינם תנאי הכרחי להצבת תמרור אזהרה לפרחי המדע והרפואה ולציבור המטופלים,  הניצבים כולם בפני עולם טכנולוגי ורפואי שהגיע להישגים כבירים וטומן בחובו סיכויים גדולים להיטיב עם האנושות, כמו גם להביא עליה כליה.
המציגים בכנס מגיעים משבע עשרה ארצות ברחבי העולם ואנו מודים להם מראש על המאמץ שעשו להגיע לישראל ולתרום לאירוע זה .
ההרצאות בכנס מתייחסות להיבטים הבאים של שדה המחקר בתחום  ” הרפואה בשואה ולאחריה” :
1.      מתודולוגיה והיסטוריוגרפיה  בחקר הרפואה והשואה
2.     פעילות רפואית ומדעית  בין שתי מלחמות העולם , בתקופת הרייך השלישי ובשואה
–       זרמים ומגמות בתחומי  הרפואה והמדע בין שתי מלחמות העולם וההשלכות על הבנת ההתפתחות בתקופת השלטון הנאצי
–        קהיליית המדע, מערכת הבריאות ועובדיהן  לפני ובמהלך  השואה: מוסדות וארגונים מדעיים ורפואיים
–        מבצעי העיקור ו”המתת החסד”; הניסויים הרפואיים והמדעיים הפליליים
–        המדיניות הרפואית הגרמנית באזורי הכיבוש השונים תחת השלטון הנאצי
–        הפעילות הרפואית בגטאות ובמחנות
–        מחקרים ביוגרפיים  של רופאים ואחיות בשואה [ “רודפים ” ו”קורבנות”]
–        דילמות אתיות של צוותי הרפואה בגטאות ובמחנות
–        מעורבותם של אנשי רפואה ומוסדות רפואה מקומיים לא – יהודיים ברדיפות רפואיות או בפעולות הצלה
3.     הרפואה לאחר השואה
–        תחלואה במחנות העקורים
–        בריאות ותחלואה ייחודית בקרב הניצולים, מערכות ושיטות טיפול ייעודיות לניצולים, דור שני ושלישי
–        משפטי הרופאים בנירנברג
–        ניצול אברי גופות הקורבנות בשואה ולאחריה והעלמת מידע
–        תהליכי התמודדות ואי התמודדות של מוסדות בריאות ומדע בגרמניה שלאחר המלחמה ועד ימינו
–        חוסן ופוסט טראומה , עדות, בקשות סליחה של מבצעים.
–        שירותי בריאות במצבי קיצון ורצח עם
4.     ביו- אתיקה לאחר השואה
–        הקודים האתיים לאחר השואה ועד ימינו
–        סוגיות ביו – אתיות  מודרניות  ומקומן של תובנות השואה בקבלת ההחלטות
–        היבטים סוציולוגים ופסיכולוגיים של רפואה פושעת ורפואה אלטרואיסטית
5.     חינוך רפואה ושואה
–        תכניות לימודים בפקולטות לרפואה ובמוסדות לחקר השואה והג’נוסייד  בנושא הרפואה בשואה ולאחריה
–        ספרי לימוד וחומרי עזר,  כנסים ופרויקטים בתחום, תערוכות, ספרות, מחקר וכתבי עת
–        סיורים לאתרים בגרמניה, פולין, אוסטריה וצ’כיה בדגש רפואה ושואה
לכנס שותפים גופים רבים ביניהם: המכללה האקדמית גליל מערבי, אוניברסיטת בר אילן, המרכז הרפואי לגליל נהריה , יד ושם, מוזיאון לוחמי הגטאות, הפקולטה לרפואה בצפת, ההסתדרות הרפואית הישראלית  , קרן עזריאלי וקרן ראסל – ברי . אנו מודים  מקרב לב לכל השותפים  אשר ללא הירתמותם לא היינו מסוגלים לקיים כינוס חשוב זה . תודה מיוחדת אנו חבים לקרן עזריאלי שהרימה תרומה נדיבה במיוחד שאפשרה לסייע בהיקפו ואיכותו של הכנס.

אירועי הכנס

יום א’ , י”א באייר, 7 במאי
אחה”צ / לפנות ערב : הגעה למלון בעכו , הרשמה וקבלת חדר.
19:00-21:00 קבלת פנים – כיבוד קל “לגוף ולנפש”,  מלון רימונים, חוף התמרים, עכו.
מפגש פתיחה :  שני סרטים תיעודיים וקריאה
 .1″  NANA “- קטע מסרט חדש מאת סרינה דיקמן, המתעד את גורלה של סבתה מרילה מיכאלובסקי דיאמנט , ניצולת אושוויץ ששימשה מתורגמנית של ד”ר מנגלה באושוויץ. יוצרת הסרט תענה לשאלות לאחר ההקרנה.
2. ” Ala z Elementarza -The Girl from a Reading Primer” –סרטון  בבימויה של אדיטה ורובלבסקה המתמקד בעדותה של רופאת הילדים ד”ר אנה מרגוליס, אשר ביחד עם בעלה ד”ר מארק אדלמן לקחה חלק חשוב בפעילות הרפואית בגטו ורשה ובמרד . רקע והסבר – ד”ר נטליה אלקסיון .
3. ” יום יפה” – הרופאה  ד”ר ליסה גרינברג  מבוסטון תקרא את סיפורה שהתפרסם אשתקד בכתב העת הספרותי  Ploughshares , בו היא עוקבת אחר  גורלה של פפי , דודתו של אביה שאושפזה  בשנת 1942 במוסד הפסיכיאטרי שטיינהוף  בפאתי וינה  ונפטרה שם.
יום ב’ , י”ב באייר ,  8 במאי 
 17:10-18:30 – סיור באולמות האבירים, עכו העתיקה.
19:30 – ארוחת ערב חגיגית למשתתפי הכנס – מלון רימונים חוף התמרים, עכו
בתכנית:
ברכותתא”ל ( מיל.) עיבל גלעדי , יו”ר הועד המנהל , המכללה האקדמית גליל מערבי; פרופ’ שלדון רובינפלד, נשיא המרכז לחקר הרפואה לאחר השואה [CMATH], יוסטון , ארה”ב
הענקת פרס  הוקרה  על מפעל חיים לפרופ’ שאול שאשא [אמריטוס]  על מפעלו החלוצי בישראל  להובלת “כנסי נהריה על רפואה ושואה” מזה 17 שנה.
הרצאת אורחהאלוף [ במיל.] דורון אלמוג – זוכה פרס ישראל על הקמת הכפר “עלה נגב ” , כפר שיקומי ייחודי מסוגו בעולם.
הופעה מוסיקלית “ואהבת” , יאיר דלאל וג’ורג’ סמען  –  שירים ושירה על אהבה ושלום , עברית וערבית.
     יום שלישי, י”ג באייר, 9 במאי , המכללה האקדמית גליל מערבי, עכו
19:00 : ארוחת ערב +  תכנית תרבות , המכללה האקדמית גליל מערבי
תכנית הערב:
 רפואה ושואה בתאטרון, בסרט ובאופרה.  הנחיה:  שמואל רייס והדי וואלד.
מפגש עם המחזאי יהושע סובול –מחזאי , סופר  ומנהל ( ההצגות “גטו” , “במרתף“): להערים על הטיפוס והרופאים הנאצים.
שיחה עם המוסיקאית אלה שריף–מילך על  הסרט “חטאים” והאופרה “שתיקתו של ברוך” . אלה הלחינה את האופרה “שתיקתו של ברוך”  המבוססת על סיפור משפחתה בשואה ובמרכזו גורלו של אביה הרופא ברוך מילך . היא גם הלחינה את המוסיקה המלווה את הסרט “חטאים” , בבימויו של אבי נשר, העוסק גם הוא בקורות המשפחה בתקופת השואה ובהשלכות שלאחריה.   
יום רביעי , י”ד באייר , 10 במאי – מוזיאון בית לוחמי הגטאות
16:00-20:00  מוזיאון בית לוחמי הגטאות   
16:00-18:00דברי פתיחה: רעיה קליסמן
סיפורו של מקום , סיור בתערוכה רפואה קטלנית , ביקור במוזיאון ” יד לילד” – מוזיאון יחידי בעולם המוקדש כולו  לגורל הילדים בשואה.
 18:00-19:00 מופע –  1947 – סיפור מוזיקלי בעולם שלאחר המלחמה .
מוסיקה בשחר העולם החדש – האווירה, הצלילים והרעיונות בעולם שלאחר משפטי נירנברג [מוסיקה קלאסית, עממית ומסורתית משולבת בסיפור].איילה וברי זיידלמן – מוסקוביץ , ד”ר איתן לה פיקאר וחברי אנסמבל ריתמו -אנומה  למוסיקה , בית הגת, ירושלים.
19:00-20:00 , ארוחת ערב [ חלבי] למשתתפי הכנס , במוזיאון בית לוחמי הגטאות

Conference Venue

The Second International Scholars Workshop “Medicine in the Holocaust and Beyond” will be held at various venues , however, accommodation will be offered in two hotels in Akko. Complimentary transportation will be offered to and from the conference hotels to all the proceedings and events. The venues are:
  • Western Galilee College, Akko– 2 days, 8-9.5.2017
08.30 – 18:00 [8.5.2017]
18.30- Gala Dinner, The Crusaders Halls, Akko [8.5.2017]
08.00 – 18.00 [9.5.2017]
18.30 –  Social program , Western Galilee College, Akko [9.5.2017]
  • Galilee Medical Center, Nahariya– 1 day symposium, 10.5.2017
08:30 -16:00: “The 17th Nahariya Conference on Medicine and the Holocaust,” initiated and led by its founder, Prof. Shaul Shasha. (simultaneous translation)
  • Ghetto Fighters’ House Museum – P.M. – 10.5.2015
 16:00-18:00 Visit to the Deadly Medicine Exhibition–            
Transportation and guided tour of the museum immediately following the Nahariya Conference
  • Bar-Ilan University  Faculty of Medicine in the Galilee , Safed – 1 day – 11.5 2017
09:00-16:00- Day symposium on Education for Medicine After the Holocaust

שותפים

צור קשר

ד”ר מרים עופרד”ר מרים עופר הינה מרצה בכירה וחברת סגל במכללה האקדמית גליל מערבי . היא מומחית לחקר הרפואה היהודית בשואה וחיי היומיום בגטאות. ספרה חלוק לבן בגטו , מבט על קורות הרפואה היהודית בפולין בתקופת השואה  ראה אור בעברית בשנת 2015 בהוצאת יד ושם והגרסה האנגלית תראה אור במהלך 2017 , בהוצאת יד ושם .  ד”ר עופר  הקדישה מחקר חשוב לתולדות הרפואה והרופאים בגטו שאבלי שבליטא, במהלכו חשפה יומנים ומסמכים ארכיוניים חדשים ורבי ערך. במחקריה האחרונים עוסקת ד”ר עופר בחשיפת כתבים וביוגרפיות של רופאים יהודים בהקשר היסטורי נרחב: טרום השואה , במהלכה ולאחריה.

ד”ר עופר פעילה ביוזמות לקידום המחקר האקדמי והשיח הציבורי  בתחום תולדות הרפואה בשואה ולאחריה. בין היתר , עמדה בראש כינוס בין- לאומי במכללה האקדמי גליל מערבי בנושא הרפואה בשואה  ולאחריה , בשנת 2015 ;  שותפה להובלת “כנסי נהריה על רפואה ושואה” ביוזמתו של פרופ’ שאול שאשא ; חברת הצוות המדעי והמלווה של פרויקט “עדים בלבן” מטעם ההסתדרות הרפואית הישראלית – הדרכות רופאים  בפולין וברלין בנושא הרפואה בשואה ועוד.
ד”ר עופר נמנית על מקימי “המכון לחקר השואה ע”ש חדוה אייבשיץ” בחיפה, ועמדה בראשו  בשנים 1988 – 1993. במסגרת זו פיתחה תכניות לימוד בנושא השואה ומשמעותה לאלפי תלמידי תיכון וסטודנטים לחינוך , הקימה ספריה וגבתה עדויות מניצולי שואה רבים בעיר חיפה.
ד”ר עופר מלמדת בתכנית ללימודי השואה במכללה מגוון קורסים המתמקדים בשנים 1918-1945. ביניהם: רפואה נאציזם ושואה; הדרך אל הנאציזם – עליית הרייך השלישי והמדיניות האנטי יהודית; סוגיות יסוד בחקר האנטישמיות; תעודות על אירועי ורגעי מפתח בתולדות השואה ופרשנויותיהן; שכנים: רוצחים, מסייעים וצופים מן הצד – יחסי יהודים עם שכניהם הלא יהודים תחת השלטון הנאצי.

צור קשר

פרופ שמואל רייס MD MHPE הוא תושב הגליל מאז 1966(עצמון, מ.א.משגב), מנהל אקדמי של המרכז לחינוך רפואי של הפקולטה לרפואה , האוניברסיטה העברית והדסה, ירושלים. משמש כרופא משפחה במשגב מאז סיום לימודיו זו השנה ה39. מלמד באופן אינטנסיבי בכל שלבי מעגל החיים המקצועי ובמסגרות מגוונות. תחומי המחקר שלו כוללים: חינוך רפואי, שואה ורפואה, תקשורת חולה-רופא-(מחשב),וכאבי גב תחתון .